Durata de izolare și măsuri de precauție pentru adulții cu COVID-19

izolare COVID

Izolare. Centrul pentru Controlul și Prevenire Bolilor (CDC) din SUA recomandă ca toți oamenii, indiferent dacă au avut sau nu COVID-19, să continue să ia măsuri de siguranță pentru a evita să se infecteze cu virusul.

În acest moment, nu se știe dacă cineva poate fi re-infectat cu COVID-19. Datele disponibile până în prezent arată că o persoană care a avut boala și s-a recuperat poate avea un nivel scăzut de virus în corpul său până la 3 luni după diagnostic. Aceasta înseamnă că, dacă persoana care și-a revenit din COVID-19 este testată în termen de 3 luni de la infecția inițială, poate continua să aibă un rezultat pozitiv al testului, chiar dacă nu răspândește COVID-19.

Nu există rapoarte confirmate până la momentul prezent potrivit cărora o persoană ar fi fost reinfectată cu SARS-CoV-2 în termen de 3 luni de la infecția inițială. Cu toate acestea, cercetări suplimentare sunt în derulare. Prin urmare, dacă o persoană care și-a revenit din COVID-19 prezintă simptome noi de COVID-19, persoana poate avea nevoie de o evaluare pentru reinfecție, mai ales dacă a avut un contact strâns cu cineva infectat cu COVID-19. Persoana ar trebui să se izoleze și să contacteze un furnizor de servicii medicale pentru a fi evaluată pentru alte cauze ale simptomelor sale și, eventual, reexaminată.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA recomandă ca toți oamenii, indiferent dacă au avut sau nu COVID-19, să continue să ia măsuri de siguranță pentru a evita să se infecteze cu virusul (mâinile spălate regulat, distanță fizică la cel puțin 2 metri față de ceilalți, ori de câte ori este posibil, și purtatil măștilor de protecție).

Durata de izolare și precauții

Pentru majoritatea persoanelor cu boală COVID-19, izolarea și precauțiile pot fi, în general, întrerupte la 10 zile după debutul simptomelor (definit ca data la care au început pentru prima dată simptomele, inclusiv cele non-respiratorii) și rezolvarea febrei timp de cel puțin 24 de ore, fără utilizarea medicamentelor de reducere a febrei, și cu îmbunătățirea altor simptome.

Un număr limitat de persoane cu boli grave poate produce virus competent de replicare dincolo de 10 zile, care poate justifica durata de prelungire a izolării și precauții pentru până la 20 de zile după debutul simptomelor; se ia în considerare consultarea cu experții în controlul infecțiilor.

Pentru persoanele care nu au dezvoltat niciodată simptome, izolarea și alte precauții pot fi întrerupte la 10 zile de la data primului test RT-PCR pozitiv pentru ARN SARS-CoV-2.

Rolul testării PCR pentru a întrerupe izolarea sau a măsurile de precauție

Pentru persoanele care sunt sever imunocompromise, o strategie bazată pe testare ar putea fi luată în considerare, în consultare cu experții în  boli infecțioase.

Pentru toți ceilalți, o strategie bazată pe testare nu mai este recomandată decât pentru a întrerupe decizia de izolare sau precauțiile anterioare.

Rolul testării PCR2 după întreruperea izolării sau a măsurilor de precauție

Pentru persoanele diagnosticate anterior cu COVID-19 simptomatic, care rămân asimptomatice după recuperare, nu se recomandă testarea în termen de 3 luni de la data debutului simptomelor pentru infecția inițială cu SARS-CoV-2.

Pentru persoanele care dezvoltă simptome noi în concordanță cu COVID-19 pe parcursul celor 3 luni de la data debutului simptomelor inițiale, dacă nu poate fi identificată o etiologie alternativă de către un specialist, atunci persoana poate justifica reexaminarea. Este recomandat consultul cu experții în controlul bolilor infecțioase sau al infecției. În timpul acestei evaluări, se poate lua în considerare măsura de izolare pe baza consultării cu un expert în controlul infecțiilor, în special în cazul în care simptomele apar în termen de 14 zile de la contactul apropiat cu o persoană infectată.

Pentru persoanele care nu au dezvoltat niciodată simptome, data primului test RT-PCR pozitiv pentru ARN SARS-CoV-2 trebuie utilizată în locul datei debutului simptomelor.

Rolul testării serologice

Testele serologice nu trebuie utilizate pentru a stabili prezența sau absența infecției sau reinfecției SARS-CoV-2.