Auto – îngrijirea în epilepsie – 3 pași de urmat

Ca și în cazul oricăror altor afecțiuni cronice, multe persoane cu epilepsie pot învăța aptitudini și tehnici care să îi ajute să gestioneze mai bine tulburarea și efectele acesteia asupra vieții cotidiene.

Auto – îngrijirea în epilepsie implică trei domenii:

  • Managementul tratamentului – luarea de medicamente prescrise, păstrarea și respectarea calendarului programărilor medicale și comunicarea eficientă cu furnizorii de servicii medicale
  • Managementul crizelor – recunoașterea și evitarea factorilor care declanșează crizele
  • Gestionarea stilului de viață – un somn adecvat și reducerea stresului.

Sprijinul medicului este o componentă cheie a îngrijirii eficiente pentru o afecțiune cronică, cum este și epilepsia. S-a observat că pacienții sunt mai dispuși să participe la programele de auto-îngrijire atunci când au o recomandare din partea furnizorului de servicii medicale.

Dezvoltarea de programe inovatoare de gestionare a bolii destinate persoanelor cu epilepsie, care astfel își pot controla mai bine afecțiunea, nu este ceva nou în lumea medicală. Epilepsia este un termen larg utilizat pentru a descrie o tulburare a creierului care provoacă convulsii. Aceasta poate afecta modul de viață, mai ales atunci când convulsiile devin din ce în ce mai dese. Deși există multe medicamente care ajută la prevenirea convulsiilor, acestea nu funcționează întotdeauna. De fapt, aproximativ 56% dintre adulții cu epilepsie activă care iau medicamente anticonvulsivante se confruntă în continuare cu crizele epileptice.  Când sunt necontrolate, convulsiile pot crește riscul de rănire, anxietate, depresie, leziuni ale creierului și, în cazuri rare, moartea. Ele pot, de asemenea, să afecteze negativ activități cum ar fi munca, mersul la școală sau cu cele de socializare cu prietenii și familia. Efectele secundare clinice (cum ar fi senzația de oboseală sau problemele de memorie) se pot adăuga la provocările de a trăi cu epilepsie.

Bogdan Guță

Sursa: https://www.cdc.gov/features/epilepsy-self-management/index.html