Brain Awareness Week 2018: cum menținem sănătatea creierului

Somnul și nutriția sunt de o importanță vitală pentru sănătatea creierului și, implicit, a întregului organism. În perioada 12 -18 martie 2018 are loc la nivel internațional campania Brain Awareness Week 2018, un eveniment care are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a progresului și beneficiilor cercetării la nivelul creierului.

Evenimentul ”Despre sănătatea creierului”, organizat pe 12 martie de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România), sub egida Federației Europene a Asociațiilor de Neurologie (EFNA), a făcut o scurtă trecere în revistă a ceea ce reprezintă neuroștiința, cu detalii despre rezerva cognitivă, importanța somnului și nutriției pentru o bună funcționare a creierului.

“Neuroștiința reprezintă o disciplină relativ nouă, despre cum funcționează creierul ca anatomie, funcții, mecanisme etc. În zilele noastre marea parte a populației nu are cunoștințe despre tipurile de afecțiuni neurologice cele mai frecvent întâlnite (ca de exemplu atacul vascular cerebral, migrene, Alzheimer, epilepsie, Parkinson, scleroza multiplă etc.) și de aceea aceste afecțiuni sunt unele dintre cele mai afectate de stigmatizare. Problemele cu care se confruntă sistemul medical sunt generate de costurile ridicate ale tratamentului, necesitatea unor echipe multidisciplinare sau opțiuni terapeutice variate, dar și de investiții mici în cercetare comparativ cu alte afecțiuni”, a declarat Andreea Antonovici, Public Affairs Platforma Europeană pentru Scleroză Multiplă și vicepreşedinte APAN România.

Unul dintre subiectele cu cel mai mare interes din partea participanților a fost ”rezerva cognitivă”. “Având responsabilități, învățând noi abilități, ne menținem creierul activ. Chiar dacă părți din țesutul cerebral degenerează, activitatea mentală și psihică poate construi noi trasee pentru rezolvarea problemelor”, a atras atenția conf. univ. dr Carmen Adella Sîrbu, Spitalul Militar, București.

“Pacientul ar trebui să se afle în centrul echipei multidisciplinare, ceea ce arareori se întâmplă în România. Comunicarea dintre pacient și medic trebuie să se schimbe, pacientul de azi înțelege și se documentează despre afecțiunea pe care o are, ceea ce face esențială o informare și educare corectă despre toate aspectele implicate. Este conștient de implicațiile sociale, pune întrebări și începe să negocieze opțiunile terapeutice”, a afirmat Dragoș Popescu, președinte APAN România.