Riscul de boli cardiovasculare la femeile tinere

Deși se credea că bolile cardiovasculare afectează mai mult bărbații, se pare că, în ultima vreme, femeile îi ajung din urmă. De asemenea, deși se credea că afecțiunile inimii apar la vârste înaintate, stilul de viață al generației tinere le aduc în atenție mult mai devreme.

Femeile tinere, în special, nu sunt întotdeauna conștiente de riscul de boli cardiovasculare la care sunt supuse. Întrebați-vă rudele despre istoricul familial de boli cardiovasculare sau factori de risc ai acestora, precum hipertensiunea arterială, colesterolul crescut sau diabetul. Apoi vorbiți cu medicul dvs. despre toate aceste lucruri.

Aveți grijă: anumite anticoncepționale pot crește tensiunea arterială, în special dacă aveți în familie cazuri de hipertensiune, dacă sunteți supraponderală sau dacă aveți boli renale. Dacă luați anticoncepționale și fumați, riscul de boli cardiovasculare crește cu aproape 20 de procente.

Cum vă puteți menține sănătatea inimii

  • verificați și țineți sub control nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale
  • informați-vă medicul despre istoricul familial de boli cardiovasculare/factori de risc
  • nu începeți să fumați sau renunțați la acest obicei
  • consumați alcool cu moderație- adică cel mult o băutură alcoolică pe zi
  • discutați cu medicul pentru a alege cea mai variantă de pilule anticoncepționale
  • reduceți nivelul de stres alocându-vă zilnic timp pentru activități care vă fac plăcere

Sarcina prezintă un risc de boli cardiovasculare pentru femeile care fac diabet gestațional (diabetul care se devoltă în timpul sarcinii). Deși, de obicei, dispare după naștere, poate fi un factor de risc pentru depunerile de plăci care înfundă arterele la vârsta a doua sau pentru apariția diabetului mai târziu în viață.

Nivelul crescut al colesterolului este un factor de risc pentru boala cardiovasculară ce se poate dezvolta la orice vârstă. Chiar dacă este depistat în stadiu incipient și luați medicamente pentru controlul colesterolului, tot trebuie să aveți o alimentație sănătoasă și să efectuați exerciții fizice eficiente.

Țineți minte: măsurile pe care le luați azi vor influența sănătatea dumneavoastră în viitor.

Sursa: https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=210574&ecd=mnl_wom_030518