Campanie de prevenție a consumului de tutun în școli

Campania de informare și prevenție a consumului de tutun și a utilizării dispozitivelor electronice de furnizare a nicotinei în rândul elevilor ”Fumatul nu te face mare!” va demara în București și presupune întâlniri ale elevilor și părinților, în unități de învățământ preuniversitar, cu specialiștii mai multor instituții.

Fumatul în rândul adolescenților provoacă, anual, la nivel global, moartea a aproape 700.000 de persoane. Pe perioada anului școlar 2023-2024 campania de informare are în vedere informarea corectă a adolescenților din categoria de vârstă 12-16 ani cu privire la efectele nocive ale consumului de nicotină prin intermediul țigărilor sau al dispozitivelor electronice pentru fumat.

Grupul țintă a fost ales ca urmare a datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, care relevă faptul că, în România, 28.0% dintre tinerii cu vârsta de peste 15 ani s-au declarat ca fiind consumatori de tutun.

”Elevilor trebuie să le fie asigurat accesul, în școală, la informații complete și, mai ales, corecte din punct de vedere medical, atunci când vine vorba despre consumul de tutun, informații pe care nu le pot primi decât de la specialiști în sănătate. Numărul tinerilor care ajung să consume aceste substanțe toxice este într-o continuă creștere, motiv pentru care este datoria noastră să ne asigurăm că beneficiază de tot sprijinul de care au nevoie pentru a se feri de activități care le pot afecta sănătatea”, a declarat ministrul educației, Ligia Deca.

”Medicii consideră educația antifumat o condiție esențială în limitarea aderenței la acest viciu, de accea campania <Fumatul nu te face mare> este un proiect pilot prin care echipe multidisciplinare vor vorbi adolescenților despre ce modificări induce fumatul în corp, de la efectele directe ale tutunului la dependența de gest, prezentă la toate tipurile de dispozitive”, a declarat șef lucrări dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.

”Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, prin Societatea Studenților în Medicină din București, alături de Ministerul Educației și celelalte cinci entități semnatare ale acestui protocol de colaborare, va reuși să ducă acest proiect de informare și conștientizare asupra factorilor de risc pe care îi implică fumatul la cel mai înalt grad de percepție și înțelegere în rândul tuturor elevilor, aducându-le acestora convingerea că viața nu se trăiește niciodată frumos și sănătos prin fumul de țigară”,  a declarat și rectorul UMFCD, prof. univ. dr.  Viorel Jinga.

”Limitarea consumului de tutun este una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea de sănătate la nivel populațional”, a atras atenția dr. Simona Pârvu, director general Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

”Dialogul susținut de experți, psihologi și de pneumologi în școli va preveni efectele la distanță a țigărilor convenționale și a produselor alternative asupra acestor tineri expuși atât în mod direct, cât și indirect consecințelor acestui tip de consum”, a afirmat prof. univ. dr. Florin Mihălțan, președintele European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP).

” Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București va participa cu activități constante la construirea unei reacții de răspuns responsabil în fața acestei amenințări. Avem nevoie cu toții de tineri atenți la sănătatea lor, la consecințele faptelor lor, și ca urmare, vom întări aceste mesaje de responsabilitate în rândul elevilor de liceu care vor participa la întâlnirile cu echipele mixte planificate să se desfășoare în cadrul acestei campanii. Considerăm că abilitățile și competențele cumulate în facultate, capacitățile empatice pe care ne străduim să le dezvoltăm în rândul studenților vor fi utile pentru construirea unui dialog responsabil cu elevii aflați la vârsta deciziilor, având speranța că aceste decizii de consum vor fi unele echilibrate și responsabile”, a declarat prof. univ. dr. Anca Nedelcu, prodecan, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei,Universitatea din București.

Proiectul pilot se va desfășura în Municipiul București și Județul Ilfov, urmând a fi extins după analiza feed-backului obținut de la părinți și cadrele didactice.