Cancer sânge: oricine poate salva viața unui bolnav

celule stem- transplant cancer de sânge

La fiecare 35 de secunde, la nivel mondial, cineva este diagnosticat cu cancer de sânge, iar pentru mulți bolnavi, soluția o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.

Vestea bună este că aproape orice persoană poate deveni donatoare de celule stem hematopoietice. Vestea proastă este că, în România, nu sunt suficiente persoane donatoare, 30 de români cu cancer de sânge așteptând donatorul compatibil. ”Șansa unui pacient de a găsi un donator compatibil este mai mare în rândul persoanelor din țara de origine, de aceea este mare nevoie ca tot mai mulți români să se înscrie în Registru” spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer. 222 români au beneficiat până acum de transplant de celule stem și doar 9 dintre aceștia au găsit donatorul în țară, în rândul celor aproximativ 67.000 de persoane înscrise în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Ceilalți au avut donatori din Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Cipru, Israel, Grecia, Elveția, Suedia, Belgia, Austria sau India.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge, marcată pe 28 mai, specialiștii atrag atenția că în fiecare an, în România, 3 persoane din 100.000 sunt diagnosticate cu cancer de sânge (limfom, leucemie, mielom multiplu) pentru care singura soluție terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. ”Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedură standardizată de tratament, care se adresează bolilor hematologice grave, congenitale sau dobâdite, și care se efectuează de rutină și în România. De cele mai multe ori, este singura opțiune curativă pentru acești pacienți, este o procedură complexă, dar care poate salva vieți. În funcție de tipul și prognosticul bolii, de vârsta și comorbiditățile pacientului, rata de reușită poate fi foarte diferită. Încercăm împreună cu pacienții noștri să ajungem la un rezultat reușit pe termen lung, însă lupta este grea și de durată”, spune conf. dr. Alina Tănase, medic hematolog Institutul Clinic Fundeni, președinte Societatea Română de Transplant Medular.

Cine poate deveni donator?

Orice persoană sănătoasă, cu vârsta între 18 și 45 de ani, poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar de acum înscrierea în Registrul Donatorilor se face și mai simplu, fără deplasare la vreun centru al donatorilor de CSH. ”Nu trebuie decât să intrați pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, să completați un formular cu datele personale de contact  și noi vă expediem acasă un kit de raclaj bucal cu instrucțiuni de folosire – este foarte ușor să vă recoltati singuri probele și durează doar 5 minute. Dumneavoastră ne trimiteți kitul înapoi împreună cu consimțământul și un chestionar medical completate și semnate, noi facem analizele și, dacă totul este în regulă, vă anunțăm că ați devenit un potențial donator de celule stem hematopietice. Din acel moment tot ce trebuie să faceți este să așteptați să fiți contactat”, explică dr. Aurora Dragomirișteanu, director general Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Registrul donatorilor români este conectat cu registrele altor 52 de țări, care împreună numără în prezent 34.676.179 de donatori de celule stem hematopoietice.

Modalități de donare celule stem hematopoietice

Înscrierea în Registru nu înseamnă neapărat că veți fi și chemat să donați sânge, deoarece este posibil să nu existe un pacient cu același profil genetic ca al dvs, astfel încât să existe compatibilitate, Dacă, totuși, sunteți anunțat că un om are nevoie de ajutorul dumneavoastră, donarea de celule stem hematopoietice se poate face fie din sângele periferic, fie din măduva osoasă (a nu se încurca cu măduva spinării din coloana vertebrală).

Donarea din sângele periferic presupune două etape: injectarea sub piele, timp de trei zile consecutive (de două ori pe zi), a unei proteine sintetizate denumite factor de creștere și donarea efectivă, a patra zi, printr-un procedeu denumit afereză. Se montează un cateter pe vena femurală (de la picior), cu ajutorul căruia veți fi cuplat la un aparat care va colecta, prin filtrare, celulele stem necesare pentru transplant. Sângele filtrate revine în organms pe cale intravenoasă. Procedura nu este dureroasă, nu necesită anestezie și durează, în medie, 3-5 ore. După terminarea ei, veți putea pleca acasă. Toate procedurile medicale (injectare factor de creștere, prelevare celule stem) sunt decontate prin Program Național, ceea ce înseamnă că veți beneficia de concediu medical în aceste zile și, la nevoie, încă șapte zile suplimentar.

Donarea din măduva osoasă se face sub anestezie generală, celulele fiind recoltate din osul bazinului cu ajutorul unui ac și al unei seringi. Puteți pleca acasă în cel mult 24 de ore de la donare, iar refacerea are loc în decurs de o săptămână de la donare.

Despre cancerele de sânge

Sângele circulă prin venele și arterele noastre cu scopul de a transporta nutrienți și oxigen către țesuturile și organele din corp. În cei aproximativ cinci litri de sânge care circulă prin corpul uman, sunt miliarde de celule sanguine cu funcții diferite, vitale pentru viață.

Sunt trei tipuri de celule sanguine:

–        roșii (eritrocite) – sunt cele mai multe și au rolul de a transporta oxigen,

–        albe (leucocite) – luptă împotriva microbilor și acționează ca celule ale sistemului imunitar,

–        trombocite – au rol în coagularea sângelui, opresc sângerarea în caz de răni.

Celulele sanguine se formează în măduva osoasă care se găsește în cavitatea oaselor, de exemplu în oasele bazinului sau stern.

Unul dintre mecanismele cheie de apărare ale organismului uman este moartea celulelor. Celulele sanguine care devin nefolositoare sau deteriorate mor și astfel protejează corpul de boli. De aceea, corpul trebuie să producă multe sute de miliarde de celule sanguine noi în fiecare zi.

Toate celulele sanguine provin din celule stem hematopoietice. Celulele stem sunt așa-numitele celule-mamă care nu au preluat încă o funcție specifică. Ele se pot multiplica singure și se pot specializa într-o funcție anume, înlocuind în acest fel celulele moarte.

Uneori, însă, apar defecte în procesul natural de maturizare și de moarte a celulelor și aceasta duce la formarea unor celule sanguine imature sau disfuncționale, numite celule canceroase sau celule non-self.  Ajunse în sistemul circulator, acestea se multiplică necontrolat, nu preiau funcțiile celulelor sanguine și nici nu mor în mod natural.

Sunt trei grupe mari de cancere de sânge:

–        leucemii

–        mieloame multiple

–        limfoame maligne (cancerele ganglionilor limfatici)

Pentru mulți pacienți cu cancere de sânge, transplantul de celule stem de la donatori compatibili neînrudiți este singura șansă la viață. Transplantul de celule stem sănătoase ajută măduva osoasă a pacientului să regenereze ea însăși celule stem sănătoase din nou. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și neremunerată.