Cancerul de sân inflamator, mai agresiv decât alte tipuri de cancer

Cancerul de sân inflamator este un cancer de sân care s-a răspândit la sistemul limfatic. Simptomele cancerului de sân inflamator includ: umflături, roșeață, modificări ale pielii, sensibilitate, piele încrețită, greutate și, posibil, un nodul sau o masă tumorală la nivelul sânului. Ca și în alte tipuri de cancer la sîn, o biopsie trebuie efectuată pentru a confirma diagnosticul.

Cancerul de sân inflamator este o formă rară de cancer de sân. De obicei, este o boală foarte agresivă și este numită inflamatorie pentru că celulele canceroase blochează vasele limfatice. Astfel rezultă modificări la nivelul sânului (umflături și roșeață), care fac sânul să pară inflamat. Peste 230.000 de femei din SUA sunt diagnosticate anual cu cancer de sân inflamator. Această boală reprezintă doar 1- 5% din numărul total de cancere de sân.

Cauze și factori de risc

Cauzele și factorii de risc pentru cancerul de sân inflamator sunt la fel ca în celelalte tipuri de cancer de sân. Anumite mutații genetice și istoricul familial de cancer de sân sunt doi dintre cei mai cunoscuți factori de risc. Totuși, cancerul de sân inflamator tinde să afecteze anumite femei mai frecvent decât pe altele.

Cancerul de sân inflamator este o formă agresivă de cancer, care se răspândește rapid. Deoarece implică sistemul limfatic și a invadat vasele limfatice la momentul diagnosticării, este diagosticat  într-un stadiu mult mai avansat decât alte tipuri de cancer de sân. Acest tip de cancer de sân apare la femei mult mai devreme decât alte tipuri. Vârsta medie pentru diagnosticarea cancerului de sân inflamator este de 57 de ani, comparativ cu 62 de ani în cazul celorlalte tipuri de cancer.

Cancerul de sân inflamator este mai des întâlnit la femeile afro- americane decât la cele caucaziene, fiind diagnosticat la o vârstă mai timpurie. La femeile afro- americane, vârsta medie a diagnosticării este de 54 de ani, comparativ cu 58 de ani pentru femeile caucaziene. Cancerul de sân inflamator este, de asemenea, mult mai des întâlnit în cazul femeilor obeze decât în cazul celor cu o greutate corporală normală.

Cancerele de sân inflamatorii sunt adesea receptor-hormonale negative, ceea ce înseamnă că celulele lor nu au receptori pentru estrogen sau progesteron la suprafață. Astfel, este puțin probabil ca terapiile (precum tamoxifen) care țintesc tumorile amplificate de estrogen să fie eficiente.

Stadii

Stadiile unui cancer se referă la determinarea a cât de mult s-a răspândit tumora la momentul diagnosticării. Stadiul este determinat printr-o varietate de metode, inclusiv rezultatele procedurilor chirurgicale, biopsii ale nodulilor limfatici și teste de imagistică. Determinarea stadiului este importantă pentru că ajută la stabilirea unui plan de tratament.

Carcinom in situ (CIS) înseamnă stadiul 0, pentru că celulele tumorale sunt localizate în glandele mamare și nu au invadat țesuturile înconjurătoare. Cancerele de sân invazive sunt catalogate pe o scală de la I la IV. Stadiul I este cel mai slab dezvoltat, iar stadiul IV înseamnă că tumorile au metastazat în alte organe, precum oasele, plămânii sau creierul. Întrucât cancerele de sân inflamatorii s-au răspândit deja în vasele limfatice și provoacă simptome legate de prezența lor în sistemul limfatic, toate sunt deja în stadiul III sau IV la momentul diagnosticării.

Există remedii casnice?

Deși remediile casnice nu sunt recomandate în tratamentul cancerului de sân inflamator, este important să aveți un stil de viață sănătos în timpul efectuării tratamentului. Acesta include o dietă sănătoasă, încetarea fumatului, efectuarea de exerciții fizice și suficient somn și odihnă.

Tratamentul

Tratamentul pentru cancer de sân inflamator implică, în general, chimioterapie, operație și radioterapie. În unele cazuri sunt utilizate și terapii țintite. Termenul ”neoadjuvant” se referă la terapiile administrate înaintea operației, în timp ce termenul ”adjuvant” se referă la tratamentele efectuate după intervenția chirurgicală.

Chimioterapia neoadjuvantă implică medicamente administrate înaintea intervenției chirurgicale, cu scopul de a micșora tumora. La pacienții cu cancer de sân inflamator chimioterapia neoadjuvantă se administrează frecvent, astfel încât tumora să fie mai mică și mai ușor de extirpat prin intervenție. Un curs tipic de chimioterapie neoadjuvantă presupune cel puțin 6 cicluri de chimioterapie, timp de 4- 6 luni.

Dacă celulele tumorale exprimă proteina HER2, terapiile țintite (precum trastuzumab) pot fi utilizate ca terapii neoadjuvante și pot fi continuate și după intervenția chirurgicală (ca terapie adjuvantă). Cancerele de sân inflamatorii sunt adesea HER2 pozitive, deci tumorile pot răspunde la tratamente care țintesc această proteină. În plus față de trastuzumab sunt disponibile și alte medicamente care tțintesc HER2.

Este mai puțin obișnuit ca aceste tipuri de cancer să exprime receptori hormonali (ER sau PR), dar dacă tumora este receptor- pozitivă, terapiile țintite care au ca țintă estrogenul pot fi eficiente.

Intervenția chirurgicală în cazul cancerului de sân inflamator implică, de obicei,o mastectomie radicală cu îndepărtarea nodulilor limfatici, având în vedere că tumora s-a răspândit în sistemul limfatic. După operație, radioterapia este administrată, de obicei, la nivelul peretelui toracic. Acest tratament folosește radiația pentru a distruge celulele canceroase rămase.

Terapia adjuvantă după intervenția chirurgicală poate include terapie hormonală, chimiterapie, terapii țintite sau o combinație a tuturor acestor metode.

Testele clinice, în care sunt testate noile medicamente, noile terapii sau combinații de medicamente și terapii, pot fi disponibile pentru unii pacienți care suferă de cancer de sân inflamator și oferă o opțiune adițională de tratament. Oricine este interesat în a face parte dintr-un studiu clinic trebuie să discute acest lucru cu medicul.

Rata de supraviețuire

Prognosticul (rata de supraviețuire) pentru cancerul de sân depinde de cât de mult s-a întins cancerul și de tratamentul administrat. Deoarece cancerul de sân inflamator este diagnosticat în momentul în care deja este răspândit în sistemul limfatic, rata de supraviețuire pentru acest tip de cancer nu este atât de ridicată ca în alte cazuri de cancer. Totuși, este important de menționat că statisticile referitoare la cancerul de sân sunt bazate pe studiul pacienților care au fost diagnosticați cu ani în urmă, iar de atunci terapiile s-au îmbunătățit constant, astfel încât, în prezent, rata de supraviețuire ar putea fi mai mare.

În ceea ce privește cancerul de sân inflamator, anumiți factori sunt asociați cu un prognostic mai bun (un rezultat favorabil):

  • Stadiul: tumorile aflate în stadiul III au un prognostic mai bun decât cele în stadiul IV
  • Gradul: Tumorile cu grad ridicat (gradul înseamnă cât de mult au invadat celulele canceroase celulele normale ale sânului) tind să aibă un prognostic mai rău.

Studiile au arătat că femeile afro- americane cu cancer de sân inflamator au un prognostic mai rău decât femeile din alte grupuri rasiale.

Cancerele de sân inflamatorii care sunt pozitive pentru receptorii de estrogen tind să aibă un prognostic mai bun decît cele care sunt negative pentru receptorii de estrogen. Femeile care parcurg terapia multimodală (o combinație de chimioterapie, intervenție chirurgicală și radioterapie) au un prognostic mai bun decît femeile care nu apelează la acest tip de terapie.

Poate fi prevenit?

Nu există nicio modalitate garantată de a preveni vreun tip de cancer de sân. Modificarea anumitor factori de risc (creșterea duratei activității fizice, menținerea unei greutăți optime etc) pot ajuta la scăderea riscului de a face cancer de sân sau alte tipuri de cancer. Unele femei care au un risc crescut de cancer de sân pot lua medicamente care să scadă acest risc sau chiar să apeleze la mastectomia preventivă, în cazul în care prezintă un risc foarte înalt de a dezvolta un cancer de sân. Totuși, niciuna dintre aceste măsuri nu este 100% eficientă în prevenirea cancerului de sân.

Sursa: http://www.medicinenet.com/script/main/hp.asp