Când poate fi oprit tratamentul cu antibiotice?

Potrivit unui studiu al OMS, în România, în 2015, consumul de antibiotice a fost de 28,5 doze zilnice definite (DZD) la o mie de locuitori, mult peste media europeană de 17,9 DZD.

Cele mai consumate antibiotice în țara noastră sunt betalactaminele (65%), urmate de chinolone (12,3%) și macrolide (11,2%).  Multă lume crede încă, incorect, că răcelile și gripele ar putea fi tratate cu antibiotice. Cele mai multe cazuri de gripă se rezolvă singure, iar altele pot fi tratate cu medicamente antivirale. În cazul consumului de antibiotice, „după ureche”, mulți pacienți se confruntă cu întrebarea „cât timp să iau acest antibiotic ?”

„Această indicație – dacă vă simțiți bine, opriți tratamentul – nu ar fi deloc deplasată. Durata de tratament necesară de foarte multe ori e aceea care induce remisia simptomelor, plus o durată de siguranță de una, două zile de la febrilitate. Dacă e vorba de un pacient internat, putem să luăm în calcul și regresia anumitor modificări. Durată minimă de tratament? Da, avem în anumite sindrome, dar mai ales în cazurile de infecții care se spitalizează. În endocardita infecțioasă avem o durată de 4 săptămâni, în anumite situații de 6 săptămâni, cel puțin. În infecții osteoarticulare avem durată de tratament care poate să ajungă la 4-6 săptămâni în anumite situații, dar avem și alte sindroame, unde tratamentul se lungește complet nejustificat. Un exemplu a fi pneumoniile. Durata minimă de tratament a unei pneumonii comunitare poate fi și de 3 zile, dacă răspunsul este foarte bun. Când eram eu în facultate, erau cam 10 – 14 zile de tratament în pneumonia pneumococică sau în alte pneumonii. Dar răspunsul este individualizat, la o anumită boală și la un anumit tratament, așa încât poate fi mai scurtă durata de tratatment”, a declarat prof. dr. Gabriel Popescu în cadrul simpozionului pre-Congresul Multidisciplinar „Împreună construim excelența – Mai puține infecții (nosocomiale) și mai bine tratate- cum s-ar putea realiza”.