Coronavirus: când mergem la spital și când ne izolăm la domiciliu?

ms coronavirus

Coronavirus: 99 de persoane sunt în carantină în unitățile medicale specializate, iar alte 7.174 sunt izolate la domiciliu, urmând a fi monitorizate timp de 14 zile, au anunțat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Persoanele izolate la domiciliu sunt asimptomatice, iar atât acestea, cât și cele aflate în spital pot primi concediu medical ce se va elibera și ulterior, dar  numai pentru luna în curs sau luna anterioară. Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul stabilită potrivit legii şi se suportă integral din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. ”Durata concediilor medicale pentru carantină nu se cumulează cu durata concediilor medicale acordate unui asigurat pentru alte afecțiuni. De asemenea, dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică depăşeşte 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale”, au anunțat reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Dr. Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a îndemnat populația la calm și prevenție, în acest sens un TelVerde -0800800358 – fiind pus la dispoziția tuturor pentru a se putea informa în orice moment de la specialiștii în domeniu.

În ceea ce privește prima persoană infectată cu coronavirus din România, aceasta se află internată la Spitalul Matei Balș din Capitală, starea sa de sănătate fiind bună. ”Fiecare persoană aflată în carantină este testată regulat și abia la 2 teste negative consecutive va fi lăsată să plece. Însă, pentru restul populației, este extrem de importantă partea de prevenție: spălați-vă mai des pe mâini cu apă și săpun, tușiți sau strănutați în pliul cotului și nu puneți mâna nespălată pe față sau la nas, deoarece există posibilitatea de contaminare de pe suprafețe. Picăturile de salivă încărcate cu microoganisme, printre care și coronavirs, pot să fie remanente pe o suprafață o perioadă mai lungă de timp: la temperatura camerei pot să supraviețuiască și 2 zile, iar dacă afară este cald  până la 9 zile, din ceee ce cunoaștem din literatura de specialitate”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu- Cercel.

Ce facem la primele simptome

Tot specialistul a mai explicat că, în această perioadă a anului, circulă multe virusuri care pot da manifestări similare infecției cu coronavirus (febră, tuse, dificultate la respirație, etc), însă persoanele cu astfel de simptome nu trebuie să se alarmeze dacă nu au intrat în contact cu o persoană infectată sau nu au călătorit în vreuna din zonele focar. La astfel de manifestări, o persoană trebuie să anunțe în primul rând medicul de familie și, în funcție de decizia acestuia și de evoluția bolii, se vor lua măsuri ulterioare.

Dacă o persoană vine dintr-o zonă focar, aceasta va intra în carantină instituționalizată, iar cei ce călătoresc în zone apropiate de focare trebuie să se izoleze la domiciliu timp de 14 zile și să sune la Direcția de Sănătate Publică, care îi va lua în evidență. DSP eliberează o adeverință cu care persoanele izolate la domiciliu merg, după cele 14 zile, la medicul de familie, iar acesta este obligat să elibereze certificat medical pentru cele 2 săptămâni.