Depresia postpartum, în creștere alarmantă. Cum o recunoaștem?

Specialiștii au constatat înmulțirea dramatică a numărului de proaspete mămici care suferă din cauza depresiei postpartum.
”Îmi iubesc atât de mult copilul, încât îmi vine să-l iau în brațe și să mă arunc cu el de la etaj, ca să aibă numai dragostea mea”- este declarația unei mame care suferea de depresie postpartum, condiție medicală din ce în ce mai frecventă în ultima perioadă, după cum atrag atenția cadrele medicale.
Potrivit studiilor, una din opt femei dezvoltă depresia postpartum, al cărei prim semn este, însă, ceea ce moașele numesc ”baby- blue”- tristețea de după naștere. ”Baby-blue apare încă de la a doua zi de naștere, unul din motive fiind vârsta mamei. Cele mai multe femei aleg să aducă un copil pe lume după vârsta de 35 de ani. Însă, cu cât înaintezi în vârstă, începi să citești mai mult, din diverse surse mai mult sau mai puțin avizate medical, grupuri de mămici, etc,. Alt motiv este cel hormonal. În momentul în care se produce nașterea, mai precis când are loc eliminarea placentei, scade nivelul a doi hormoni foarte importanți (estrogen și progesteron) și crește foarte mult nivelul hormonilor care ajută mama să alăpteze: ocitocina (hormonul dragostei sau al fericirii) și lactația. Scăderea estrogenului și progesteronului dă efectiv o stare de tristețe”, a explicat Daniela Stan, moașă la Spitalul “Profesor Doctor Panait Sârbu” din Capitală.
O altă cauză a acestei tristeți de după naștere este faptul că proaspetele mămici sunt mai temătoare, își pun foarte multe întrebări și au senzația că nu fac nimic bine când este vorba de îngrijirea celui mic. Toate acestea duc la apariția oboselii, suprasolicitării, chiar a unui sentiment de vinovăție. Aici intervine moașa din spital (acolo unde există), care stă de vorba cu proaspăta mămică ori cu familia acesteia și, la nevoie și cu acordul femeii, solicită ajutorul unui psiholog. În plus, este foarte important ca proaspătul tătic și întreaga familie să înțeleagă că femeia care tocmai a născut are nevoie de încredere, dragoste, susținere necondiționată. În cazurile în care aceste semne nu sunt observate la timp sau nu se iau măsuri, în decurs de două- trei săptămâni de la naștere (când mama este deja acasă) poate apărea depresia post partum.
”De-a lungul timpului am avut mai multe cazuri, însă două au fost atât de grave încît au ajuns la Psihiatrie. Ultimul a fost acum 6 luni, când a venit soțul la noi și ne-a cerut ajutorul, dar și mama conștientiza că ceva nu este în regulă. Ea spunea :<Îmi iubesc copilul, dar nu suport să pună cineva mâna pe el. Numai eu fac ceea ce trebuie pentru el>. Nu voia să-l alăpteze pentru că avea senzația că laptele ei îi produce copilului colici. La un moment dat chiar spunea: ”Îmi iubesc atât de mult copilul, încât îmi vine să-l iau în brațe și să mă arunc cu el de la etaj, ca să aibă numai dragostea mea>. În astfel de momente, este important ca familia să fie <pe fază> și să ceară ajutor de specialitate. Femeia poate fi trimisă la psihiatrie și, în urma tratamentului, aceste probleme se pot remedia”, explică Daniela Stan.
Semnele depresiei
Având în vedere că depresia postpartum se declanșează în momentul în care proaspăta mămică este deja acasă, familiei îi revine un rol foarte important: acela de a observa comportamentul și de a cere ajutor de specialitate. Cum recunoașteți instalarea depresiei postpartum? ”Femeile sunt triste, nu se mai comportă la fel ca înainte, sunt abătute, își pun tot felul de întrebări, au tendința să doarmă mai mult sau devin agresive, nu mai lasă pe nimeni să pună mâna pe copilul lor. Studiile spun că una din opt femei dezvoltă depresie postpartum”, atrage atenția moașa de la Maternitatea Giulești.
Cum rămâne cu ajutorul mamei/soacrei?
”Eu sfătuiesc mămicile să primească ajutorul celor dispuși să-l ofere. Dar copilul aparține mamei și tatălui, iar treburile gospodărești aparțin restului. Este bine să lăsăm pe mamă/soacră o oră cu copilul și să ieșim cu soțul să ne relaxăm, dar procedurile pe bebe trebuie făcute de mamă și tată”, concluzionează Daniela Stan.