Modificări în transplant, anunțate la Școala de Vară a Pacienților Cronici

Prima zi a Școlii de Vară a Pacienților Cronici, organizată de Asociația Transplantaților din România, a venit cu multe noutăți din partea autorităților.

Potrivit ministrului Sorina Pintea, au fost deja modificate acte normative pentru a se facilita accesul pacienților la Programul de dializă și a fost majorat tariful pentru acest serviciu medical. ”În viitor, deoarece avem nevoie de organe pentru transplant, împreună cu reprezentanții Agenției Naționale de Transplant intenționăm să impulsionam activ procesul de donare. Din 15 septembrie, vom pune în dezbatere publică un act normativ cu indicatori de management pentru activitatea de transplant la nivelul spitalelor judetene, astfel încât toate aceste unități să dezvolte centre de prelevare”, a spus Sorina Pintea la întâlnirea cu pacienții.

Tot în domeniul transplantului, Ministerul Sănătății a semnat Acorduri cu Moldova și Ungaria, iar în această perioadă se negociază cu Italia. Împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, va fi elaborat un pachet de servicii medicale pentru pacientul post- transplant, astfel încât acesta să beneficieze de servicii medicale integrate. ”Aștept propuneri și pentru alte patologii, deoarece foarte multe modificări legislative s-au realizat în urma dialogului cu pacienții”, a mai spus ministrul.

20 de medici, 7 centre, 4.000 de transplantați

La cea de-a V-a ediție a Școlii de Vară a Pacienților Cronici, care se desfășoară până pe 11 septembrie la Saturn (Mangalia), participă pacienți cu transplant, pacienți aflați pe listele de așteptare și în dializă, precum și însoțitori ai acestora. Aceștia primesc informații necesare în monitorizarea stării de pacient cronic, de la specialiști – medici, psihologi, nutriționiști, kinetoterapeuți etc. – fac schimb de experieță, socializează.

”Școala de Vară a Pacienților Cronici este un concept care vizează pregătirea pacientului cu insuficiență funcțională cronică de organ vital pentru a face față vieții de pacient cronic, pentru a-și crește calitatea vieții și a se integra în societate, printr-un automanagement integrat care să vizeze, pe lângă latura medicală a vieții sale, și alte laturi, precum cea psihologică, de comunicare, nutriție, socializare etc. Sunt aproximativ 4.000 pacienți în stare post-transplant și nici măcar 20 de medici care să se ocupe de monitorizarea lor, în cele 7 centre de transplant care funcționează în țară. În consecință, timpul medicilor acordat unui pacient este limitat și de aici imposibilitatea ca la pacient să ajungă informații suficiente”, a atras atenția Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România (ATR).