Educație: ghid pentru femeile afectate de cancer ovarian

cancer ovarian- ghid pentru paciente

Cancerul ovarian este boala cu cea mai mică rată de supraviețuire dintre toate cancerele feminine.

În fiecare an, la nivel global, 230.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian. În 2035, medicii specialiști estimează că, la nivel mondial, numărul de cazuri noi de cancer ovarian va fi cu 55% mai mare, iar numărul de decese cauzate de această boală cu 70% mai mare. În România, potrivit datelor Globocan, 1.800 de femei sunt diagnosticate anual cu această boală, iar peste jumătate dintre ele pierd lupta cu boala.

Deși există soluții pentru evitarea deceselor, acest lucru se întâmplă rar deoarece boala este depistată în stadiu tardiv. Educația femeilor astfel încât să recunoască primele semne ale bolii este esențială. „Medicina modernă centrată pe pacient înseamnă şi informarea corectă asupra etapelor prin care pacientele pot trece, de la apariția primelor simptome până la stabilirea, de către medic, a tratamentului în cancerul ovarian. Un pacient informat este un pacient mai puternic, mai ales în această perioadă, ceea ce ne ajută să gestionăm mai bine întreaga gamă de îngrijiri pentru această afecţiune ”, a explicat conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic primar Oncologie Medicală la Institutul Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Bucureşti.ț

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a lansat un ghid pentru pacientele cu cancer ovarian, care va fi distribuit în secţiile de oncologie ale spitalelor din ţară, dar va fi disponibil şi în variantă electronică, pe  www.invingemcancerul.ro.

Ghidul „Cancerul Ovarian – Ghidul pacientei” le explică pacientelor cu cancer ovarian care sunt pașii ce pot urma, din punct de vedere medical, de la apariția primelor simptome până la stabilirea, de către medic, a tratamentului necesar. Informaţiile din acest ghid prezintă pe limba pacientelor investigaţiile ce trebuie efectuate pentru stabilirea diagnosticului, pornind de la suspiciunea iniţială, stadializarea bolii şi tipul de tratament potrivit fiecărei paciente.

„Prin acest ghid, vrem să le transmitem pacientelor cu cancer ovarian că nu sunt singure în lupta cu această boală. Există soluții pentru a lupta cu cancerul ovarian, iar discuţia cu medicul, psihologul sau alte paciente care au trecut prin această experienţă pot avea un impact major în bine pentru starea generală a femeilor cu acest diagnostic”, a adăugat dr. Gabriela Saulea, Coordonator Programe Medicale, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Semne și simptome

Cancerul ovarian este o afecțiune care nu are simptomatologie specifică. Simptomele pot fi: balonare, disconfort abdominal, constipație/ diaree, nevoia de a urina frecvent, sângerări vaginale, oboseală. În stadiile avansate ale bolii, pot apărea: senzație de “prea-plin”, inapetență, dificultatea de a respira.

Investigații

Medicul va face un examen clinic general: va examina zona pelvină și va face o examinare fizică generală pentru punerea în evidență a unei eventuale ascite (acumulare de lichid în cavitatea abdominală), a obstrucției intestinale, a nodulilor limfatici măriți sau a organelor mărite (de exemplu, ficatul). Va recomanda de asemenea, un consult ginecologic cu ecografie transvaginală care are rolul de a detecta prezența unei tumori la nivelul ovarelor și al trompelor uterine. Prin ecografia transvaginală, un medic experimentat se poate orienta către diagnostic, pe baza aspectului făcând diferența între leziunile benigne și cele maligne. Acest tip de ecografie transvaginală permite și o foarte bună vizualizare a structurilor din vecinătate. Tumora malignă are o componentă solidă (nu doar fluidă), margini neregulate și prezintă mai multe vase de sânge.

Alte investigații recomandate ar putea fi:

  • Examinarea RMN este o tehnică imagistică care utilizează rezonanța magnetică. Uneori, se injectează o substanță care mărește contrastul dintre diferite țesuturi, pentru a face anumite structuri mai vizibile. Examinarea RMN a pelvisului poate furniza informații suplimentare despre natura masei tumorale și este utilă în stabilirea stadiului bolii și a planului terapeutic.
  • Tomografia computerizată (CT) este o formă de radiografie în care organele corpului sunt scanate cu raze X. Tomografia computerizată este, de asemenea, utilă în stabilirea stadiului bolii și a planului terapeutic.
  • Tomografia computerizată cu emisie de pozitroni (PET−CT) este combinația a două modalități de investigație imagistică, tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT), obținându-se astfel informații mai detaliate atât legate de anatomia unui țesut, cât și de activitatea metabolică a celulelor din țesutul în cauză. Poate fi utilă în determinarea stadiului tumorilor active metabolic.
  • Determinarea markerilor tumorali: CA125 este un marker tumoral pentru cancerul ovarian, respectiv o proteină a cărei valoare din sânge se corelează aproximativ cu numărul de celule de tip ovarian care sunt active în organism. Determinarea CA125 poate fi utilă, dar rezultatele trebuie interpretate împreună cu celelalte investigații. nUn nivel ridicat al proteinei CA125 poate fi întâlnit și în menstruație, chisturi benigne, fibroame uterine, boală inflamatorie pelvină, endometrioză, etc.
  • Examenul histopatologic reprezintă analizarea celulelor canceroase în laborator și se efectuează folosind o mostră de țesut prelevat din tumora ovariană. Pentru aceasta, este nevoie de o biopsie care se poate obține fie în urma unei operații (deschise sau laparoscopice) fie în urma unei puncții. Informațiile histopatologice vor confirma diagnosticul de cancer ovarian si vor arăta caracteristicile specific ale tumorii, permițându-i medicului să determine tipul histologic de cancer ovarian.

Mai multe informații despre stadiile bolii și tratamentele disponibile, în Ghidul dedicat femeilor cu cancer ovarian, lansat pe 8 mai, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Ovarian.