Fără terapie hormonală în postmenopauză

Folosirea terapiei hormonale pentru a preveni probleme cronice de sănătate, cum ar fi boli cardiace sau reducerea densității osoase, la femeile aflate în postmenopauză poate face mai mult rău decât bine, avertizează specialiștii americani.
După ce au revizuit dovezile actuale, specialiștii au emis un set de recomandări potrivit cărora hormonii- inclusiv estrogenul și progesteronul- nu trebuie administrați pentru a preveni boli cronice la femeile aflate în postmenopauză, inclusiv la cele cărora li s-a înlăturat uterul.
Terapia hormonală la femeile aflate în postmenopauză a fost analizată pentru prima oară în 2002, când un mare studiu american, cunoscut sub numele de Inițiativa pentru Sănătatea Femeii, a verificat beneficiile și riscurile acestor terapii deoarece păreau că sporesc riscul de cancer de sân, infarct, accident vascular-cerebral și apariția de cheaguri de sânge.
De obicei, femeile intră la menopauză în jurul vârstei de 50 de ani. După instalarea menopauzei, nivelul de hormoni al femeii se schimbă, iar aceste modificări pot crește riscul de problemele de sănătate pe termen lung, precum boli cardiovasculare sau fracturi din cauza scăderii densității osoase. Administrarea de estrogen și progesteron femeilor aflate în postmenopauză poate preveni astfel de probleme de sănătate cauzate de modificările nivelului de hormoni, dar au și costuri. ”Beneficiile administrării terapiei hormonale pentru a preveni afecțiuni preum bolile cardiovasculare sau diabetul nu depășesc riscurile în cazul femeilor aflate la menopauză. Aceste recomandări nu se aplică femeilor care iau în considerare terapia hormonală pentru a face față simptomelor menopauzei, precum bufeurile și transpirațiile nocturne. De asemenea, nu trebuie luate în seamă nici de femeile care au intrat la menopauză mai devreme decât era normal sau de femeile ale căror ovare au fost îndepărtate înainte de a ajunge la menopauză”, au concluzionat cercetătorii.