Infarct miocardic: 15 factori declanșatori întâlniți zilnic

Riscul de infarct miocardic este ridicat la persoanele care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte. Iată alți factori suprinzători care pot crește riscul de infarct.

În general, persoanele care nu dorm suficient sunt morocănoase, însă acest obicei poate crește riscul de infarct.

Somn insuficient

Un studiu a depistat faptul că persoanele care, de obicei, dorm mai puțin de 6 ore pe noapte au un risc dublu de infarct față de persoanele care dorm între 6 și 8 ore pe noapte. Mecanismul exact nu poate fi explicat, însă se știe că nopțile pierdute pot crește tensiunea arterială și pot declanșa inflamația- niciuna dintre ele bune pentru inimă.

Dureri de cap cauzate de migrene

Persoanele cu dureri de cap din cauza migrenelor au un risc mai mare de infarct la o vârstă înaintată decât persoanele fără migrene. Iar migrenele cu aură (la care apar probleme de vedere, sunete sau senzații caudate înainte de începerea durerii) par a avea o legătură și mai mare cu problemele cardiovasculare.

Vremea rece

Este un șoc pentru organism. Dacă stați afară în lunile de iarnă, arterele se pot îngusta, ceea ce înseamnă că sângele va circula mai greu către inimă. În plus, inima trebuie să muncească mai mult pentru a păstra corpul cald. Încercați să limitați cât de mult posibil activitățile fizice în aer liber pe timp de iarnă.

Poluarea atmosferică și gazele de eșapament

Infarctul miocardic este mai des întâlnit în zonele cu poluare atmosferică ridicată. Persoanele ce respiră aer poluat în mod constant sunt mai predispuse la înfundarea arterelor și la apariția bolilor cardiovasculare. Statul în trafic poate fi periculos, deoarece combină gazele de eșapament cu frustarea așteptării.

Mâncare multă și grea

Gândiți-vă de două ori înainte de a vă reumple farfuria- s-ar putea să dăuneze nu doar taliei. Când mâncați cantități mari de hrană la o singură masă, crește nivelul hormonului stresului (norepinefrină) din organism, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac- posibili factori declanșatori ai unui infarct miocardic. Mesele grase pot cauza o creștere bruscă a unui anumit tip de grăsimi din corp, ducând la deteriorarea temporară a unor vase de sânge.

Emoții puternice, negative sau pozitive

Furia, durerea și stresul sunt declanșatori cunoscuți ai problemelor cardiace, dar și evenimentele vesele pot duce uneori la un infarct. Acest eveniment cardiovascular poate apărea din cauza unei emoții declanșate de o petrecere supriză, o nuntă, nașterea unui nepot, etc.

Efort brusc sau intens

Exercițiul fizic vă protejează inima, pe termen lung, dar exagerarea poate fi periculoasă. Aproximativ 6% dintre infarcturi sunt declanșate de efort fizic extrem. Și chiar dacă toată lumea vă spune că mișcarea este o modalitate excelentă de a vă elibera de stres, nu exagerați când sunteți nervos sau supărat.

Răceală sau gripă

Când sistemul imun se luptă cu un virus, poate cauza inflamație ce dăunează inimii și arterelor. Un studiu a arătat că persoanele cu infecții respiratorii erau de două ori mai predispuse la apariția unui infarct miocardic. Dar riscul scădea la un nivel normal la câteva săptămâni după tratarea infecțiilor. Riscul de infarct este mai mare și în timpul epidemiilor de gripă.

Astmul

Riscul de infarct crește cu 70% la persoanele cu astm. Chiar dacă folosiți un inhalator pentru a ține boala sub control, riscul este în continuare mai mare decât la persoanele care nu au astm. Din cauza acestei boli, multe persoane au tendința să ignore senzația de presiune (strângere) din piept, care poate fi un prim semn al unui infarct. Nu se știe dacă problemele de respirație cauzează infarctul sau daca aceste două probleme medicale au aceeași cauză: inflamația.

Ridicatul din pat dimineața

Infarctul se întâmplă mult mai des în timpul dimineții. Creierul inundă organismul cu hormoni pentru a-l ajuta să se trezească, însă asta înseamnă un stres suplimentar pentru inimă. S-ar putea să fiți și deshidratați după un somn mai lung, ceea ce îngreunează, de asemenea, munca inimii.

Dezastrele naturale sau artificiale

Studiile au arătat că rata infarcturilor crește după dezastre majore, precum cutremure sau atacuri teroriste. Dar nu imediat, ci și la câțiva ani de la astfel de evenimente. Posibil să nu puteți evita aceste situații, dar puteți lua măsuri pentru a face față stresului ulterior: faceți sport, odihniți-vă, etc.

Activitatea sexuală

Ca multe alte forme de exercițiu fizic, activitatea sexuală a fost asociată un un risc crescut de infarct miocardic. Dar este un risc mic, în special dacă sunteți într-o formă fizicî bună și cu o stare de sănătate optimă. Pentru cei mai mulți oameni, sexul poate și trebuie să fie o parte importantă și sănătoasă a vieții. Dar dacă aveți griji în privința acestui aspect, mai bine discutați cu medicul.

Suporteri sportivi

Practicarea unui sport s-ar putea să declanșeze un infarct, dar și vizionatul unui meci. În 2006, rata infarcturilor a explodat în Germania în timpul jocurilor naționale de fotbal din cadrul Cupei Mondiale. Și după Super Bowl-ul din 1980, infarcturi fatale s-au înregistrat în Los Angeles după ce echipa Rams a pierdut. După Super Bowl-ul din 1984, când echipa LA Raiders a câștigat, nu s-au mai înregistrat infarcturi miocardice.

Alcoolul

O băutură pe zi pare să protejeze inima de boli, dar băutul constant poate avea efectul opus. Cu timpul, consumul de alcool poate crește tensiunea arterială și nivelul de colesterol rău, și poate duce la o creștere în greutate- toate acestea dăunând inimii. Pot exista și consecințe pe termen scurt: o singură noapte de chef, cu multă băutură, poate crește riscul de infarct pe parcursul săptămânii viitoare.

Cafea

Ca și alcoolul, cafeaua are plusuri și minusuri. Cofeina crește tensiunea arterială pentru o perioadă scurtă, iar acest lucru poate declanșa un infarct, mai ales dacă nu beți cafea în mod constant sau sunteți la risc din alte motive. Totuși, per total, cafeaua pare a fi bună penyru inimă. Persoanele care beau între 3 și 5 cești de cafea pe zi au mai puține acumulări de plăci ateromatoase în artere- ceea ce este un lucru bun.