Mamografia: scurt şi la obiect

Confuziile şi informaţiile diverse privind mamografia sunt extrem de periculoase, atrag atenţia specialiştii. Iar cele mai expuse riscului sunt femeile, care, din cauza multitudinii informaţiilor contradictorii, rămân cu o mulţime de întrebări fără răspuns.
Poate vă întrebaţi când ar trebui să faceţi prima mamografie? La 40, 45 sau 50 de ani? Şi după ce aţi efectuat prima mamografie, la ce interval trebuie să o repetaţi? Prea multe instituţii oferă informaţii prea diferite.
Societatea Americană pentru Imagistica Sânului a publicat câteva clarificări, esenţiale pentru sănătatea femeilor.
• Mamografia salvează vieţi. Până la apariţia mamografiei, jumătate dintre bolnavele de cancer de sân mureau din cauza acestei boli.
• 1 din şase cancere de sân (16%) apar la femeile cu vârsta de 40 de ani
•Cancerul de sîn poate că nu este letal, însă ştiinţa nu poate prezice care cancer va creşte şi care nu.
• Riscurile legate de metodele de screening nu au niciun fundament ştiinţific.
• La fiecare 1.000 de femei care au efectuat mamografia, mai puţin de 100 de femei necesită analize suplimentare, în general pentru a vizualiza mai bine o anumită arie. Mai puţin de 10 din 1.000 de femei vor fi nevoite să efectueze o biopsie minim invazivă. Doar 2 din aceste 10 biopsii vor depista cancere de sân incipiente- înainte de a se extinde la nodulii limfatici şi de a necesita chimioterapie sau mastectomie.
Sursa: Societatea Americană pentru Imagistica Sânului