Prevenirea cancerului de col uterin: vaccinare la fete și băieți și testare gratuită ADN-HPV

Testare ADN-HPV. Cancerul de col uterin provocat de infecția cu HPV (Human Papilloma Virus) reprezintă o problemă de sănătate publică.

Testare ADN-HPV. Mii de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin, în special din cauza diagnosticării târzii, deoarece partea de screening este deficitară. ”Facem screening pentru doar 2% dintre femei. Este clar că, în acest ritm, nu vom putea reduce incidența cancerului de col uterin în România și, cu atât mai mult, mortalitatea. Toate femeile ar trebui să facă screening, un test măcar la cinci ani. Infecția cu virus HPV provoacă mai multe tipuri de cancer, inclusiv la bărbați, însă toate cazurile de cancer uterin sunt cauzate de acest virus”, a atras atenția prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Testare ADN-HPV. Infecţia cu o tulpină HPV oncogenică cauzează apariţia a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar. Pe lângă aceste tipuri de cancer, infecția cu HPV este responsabilă și de apariția cancerului orofaringian: 1 din 2 cazuri diagnosticate în America de Nord sau Japonia sunt provocate de o tulpină HPV, în timp de doar 20% din cazurile din Europa de Sud sunt asociate infecției cu HPV.

12 tipuri de HPV cauzează cancer

8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate, la un moment dat, cu cel puţin o tulpină de HPV. Există 12 tipuri de HPV care pot cauza cancer, iar infecţia persistentă cu una dintre aceste tulpini este responsabilă pentru unul din trei noi cazuri de cancer atribuit unei infecţii care apar în lume. ”5% din cele 12,7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual în întreaga lume sunt cauzate de infecţia cu o tulpină HPV de risc înalt, ceea ce înseamnă 610.000 cazuri noi pe an, din care peste 5.000 în România. Infecţia cu HPV este responsabilă pentru 32.000 ani de viaţă pierduţi prematur în România în fiecare an, ocupând locul trei după cancerul pulmonar şi cancerul de sân. În fiecare an, în țara noastră se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, 1.740 decese cauzate de această boală, femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani, fiind cele mai afectate”, a explicat prof. dr. Adrian Streinu- Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

Vaccinarea HPV

Vaccinarea oferă posibilitatea de a preveni cancerele și precancerele generate de HPV. ”Fetițele cu vârsta între 9 și 14 ani trebuie vaccinate cu două doze, iar cele de peste 15 ani sau cele imunocompromise și/sau infectate HIV necesită trei doze de vaccin. Vaccinul anti HPV este unul sigur. În România, 70.000 sau 80.000 de fete au făcut acest vaccin. Nu a apărut nicio reacţie adversă gravă. La nivel global sunt zece de milioane, dacă nu 100 de milioane de fete, femei care au fost vaccinate şi nu au apărut probleme”, a mai spus prof. Alexandru Rafila.

”Vaccinarea împotriva HPV reduce riscul de apariție a cancerului de col uterin, dar nu îl elimină complet. De aceea, testele regulate de screening sunt foarte importante”, a completat și prof. Streinu- Cercel.

Recomandări

  • Vaccinarea HPV pentru fetițe inclusă în Programul Național de Imunizare
  • Focusarea eforturilor pe creșterea acoperiririi vaccinale în cadrul populației
  • Vaccinarea băieților și extinderea vârstei de vaccinare a femeilor până în 26 de ani
  • Introducerea testării ADN-HPV ca screening primar
  • Screening HPV și coordonarea programelor de imunizare