Ghidul Supraviețuitorului de Cancer, lansat în limba română

Ghidul Supraviețuitorilor de Cancer. Numărul persoanelor cu cancer este în continuă creștere, dar, din fericire, și cel al supraviețuitorilor acestei boli.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Supraviețuitorului de Cancer, marcată joi în România, a fost lansat, în limba română, Ghidul Supraviețuitorului, menit să ajute pacienții, rudele și îngrijitorii lor să înțeleagă natura diferitelor tipuri de cancer, să aleagă tratamentul cel mai potrivit și să facă față noii realități. Ghidul este elaborat de European Society for Medical Oncology (ESMO) și European Cancer Patient Coalition (ECPC) în colaborare cu Psycho-Oncology Society (IPOS).

”Supraviețuirea este o experiență unică și continua, diferită pentru fiecare persoană în parte și pentru cei care îi sunt alături. Acest ghid a fost conceput cu scopul de a vă ajuta în acest moment al vieții. Cum se schimbă relația cu familia și cum faceți față acestui lucru, unde obțineți support psihologic și de ce este important, cum vă reluați activitatea profesională, dar și cum gestionați simptomele corelate cu tratamentul – toate acestea și multe altele se regăsesc în ghidul în limba română”,a  explicat conf. dr. Dégi László Csaba, președinte IPOS.

Ghidul Supraviețuitorului de Cancer poate fi descărcat de AICI.

Anual, zeci de mii de români sunt diagnosticați cu un tip de cancer, afecțiune care poate da peste cap viața atât pe plan fizic, cât și psihic. În 2018, au primit diagnosticul 83.461 de români, potrivit Globocan. Cea mai mare incidență în România continuă să o aibă cancerul pulmonar (13,6%),  urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) și de cancerul de sân (11,5%). Următoarele cancere, ca incidență, sunt cancerul de prostată (7,2%), cancerul de vezică urinară (4,7%), cancerul de stomac (4,4%), cancerul de ficat (4,3%), cancerul de col uterin (4,1%), cancerul de pancreas (3,8%) și cancerul de uter (3%). Acestea sunt cele 10 tipuri de cancer cu cea mai mare incidență în România și ele reprezintă aproape 70% din totalul cazurilor de cancer. Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Național de Statistică și Informatică în Sănătate Publică (CNSISP), numărul pacienților oncologici rămaşi în evidenţă în anul 2017 a fost de 490.655 față de 479.454 în anul 2017 și 471.498 în 2016 .

Supraviețuirea în cancer pulmonar

Inclusiv în cancerul pulmonar, principala cauză de mortalitate de cauză oncologică atât la femei cât și la bărbați, ratele de supravițuire sunt în creștere. Astfel, rata de supraviețuire la 5 ani a ajuns la 21,7%, cu 10 ani în urmă aceasta fiind de doar 17,2%. Studiile prezentate anul acesta la Întâlnirea Anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO 2019) confirmă beneficiile aduse de noile clase de medicamente în managementul cancerului pulmonar. ”Dacă, înainte de apariția imunoterapiei, rata medie de supraviețuire la 5 ani a unui pacient cu NSCLC avansat era de aproximativ 5,5%, astăzi mai mulți pacienți supraviețuiesc datorită accesului la terapiilor moderne, existând opțiuni de tratament încă din linie de tratament”, a explicat dr. Daniela Zob.

Progresul înregistrat în identificarea biomarkerilor în cancerul pulmonar și noile terapii imuno-onologice au schimbat practica clinică, aducând speranță pacienților cu această afecțiune. “În acest moment, testarea biomarkerilor este recomandată în majoritatea cazurilor la pacienții cu cancer pulmonar NSCLC și îi poate ajuta pe medici să identifice cea mai bună opțiune de tratament. Printre biomarkerii testați se numără EGFR, ALK si PD-L1, însa numărul biomarkerilor testati în cancerul bronhopulmonar este în continuă creștere (ROS-1, RET, NTRK, HER-2 etc.)”, a afirmat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

De Ziua Internațională a Supraviețuitorului de Cancer s-a lansat și Platforma Unică pentru Voucherul Electronic pentru testarea biomarkerilor în cancerul pulmonar. Cancerul pulmonar este pe primul loc ca frecvență în România, iar supraviețuirea la 5 ani în țara noastră este printre cele mai scăzute din Europa. De aceea, acest tip de afecțiune trebuie să fie o prioritate pe agenda autorităților. Un prim pas ar fi crearea unui sistem integrat național care să reducă considerabil timpul de la primirea diagnosticului la începerea tratamentului.

”Această platformă ne ajută să câștigăm timp pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar. Platforma Unică pentru Voucherul Electronic va funcționa ca o placă turnantă între toți actorii implicați în testarea biomarkerilor și va fluidiza, accelera și scădea efortul, timpul și prețul asociate acestor testări. Accesul în platforma necesită doar câțiva pași, extrem de simpli și eficienți, prin care medicul recomandă analizele și primește rezultatul pentru a prescrie tratamentul adecvat. Totodată, platforma asigură transparență și neutralitate, arătând dimensiunea reală a testărilor care se fac într-o perioada de timp și dând posibilitatea tuturor laboratoarelor care fac dovadă capacităților cerute să se înscrie în programul de testări”, a declarant dr. Gabriela Saulea, Coordonator Programe Medicale FABC.