Teste noi de sânge pot detecta boala Alzheimer înainte de instalare

teste noi de sange- depistare Alzheimer

O nouă tehnică de testare a sângelui ar putea ajuta cercetătorii să detecteze boala Alzheimer înainte de instalare sau la persoanele care arată semne timpurii de demență.

Teste noi de sânge. Această abordare ar putea fi mai puțin invazivă și mai ieftină decât actualele metode de depistare a bolii (teste imagistice craniene și analize ale lichidului spinal), ceea ce ar permite instituirea rapidă a tratamentelor.

Simptome

Boala Alzheimer afectează creierul odată cu înaintarea în vârstă, însă avansarea ei are loc în decursul anilor. Modificări toxice la nivelul creierului distrug treptat memoria și abilitățile de gândire. De cele mai multe ori, simptomele apar prima oară la persoanele care au în jur de 60 de ani. Afecțiunea se agravează cu timpul și poate ajunge până la pierderi severe ale funcției mintale.

Procesul care deteriorează creierul implică două proteine- beta- amiolidă și tau. Prima se acumulează în plăci, care formează, treptat, pereți între celulele nervoase. Proteinele tau anormale se acumulează în interiorul celulelor craniene.

Analize cost- eficiente

Teste noi de sânge. Cercetătorii au descoperit că PET CT-urile craniene și testele de laborator ale lichidului spinal pot arăta modificări asociate bolii cu 20 de ani înainte de instalarea acesteia. Deși afecțiunea nu este reversibilă, tratamentul timpuriu poate ajuta la menținerea, pentru o perioadă, a funcționării zilnice a persoanei afectate. Diagnosticul cât mai rapid ar permite și testarea de medicamente inovatoare sau alte abordări terapeutice. Totuși, PET CT este scump și implică agenți radioactivi, iar testele sunt invazive, complexe și consumatoare de timp. Cercetătorii caută modalități de testare mai simple și cost- eficiente.

Simoa

Echipa condusă de dr. Adam Boxer, Universitatea din California, San Francisco, verifică dacă o nouă tehnică de testare sanguină, numită Simoa, ar putea fi utilă pentru măsurarea concentrației de proteine tau și anticiparea apariției bolii Alzheimer. Specialiștii au colectat teste de sânge de la peste 400 de persoane și au măsurat concentrația proteinei tau181- o versiune modificată a proteinei tau- asociată cu boala Alzheimer – în plasma sanguină. Analiza a arătat că nivelul tau181 în plasmă diferă între participanții sănătoși și cei cu patologie Alzheimer confirmată la autopsie. De asemenea, testul ar putea diferenția patologia Alzheimer de un alt grup de boli rare neurodegenerative cunoscute drept degenerări de lob frontotemporal.