Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului – apelul pacienților

În contextul lansării Planului European de Cancer și al impactului profund generat de pandemia de COVID-19 asupra accesului la diagnosticul și tratamentul cancerului, este momentul ca România să accelereze demersurile pentru dezvoltarea și adoptarea unui Plan Național de Cancer menit să reducă povara bolii, au accentuat participanții la dezbaterea organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Canerului, marcată anual pe data de 4 februarie.

”Pacienții oncologici sunt extrem de vulnerabili în fața provocarilor aduse de pandemia de COVID-19, iar situația este amplificată de lipsa unui Plan Național de Cancer (PNC) care ar avea obiective clare privind controlul cancerului prin: prevenție și screening, prevenție prin vaccinare, stabilirea unui parcurs clar al pacienților oncologici de la suspiciune la diagnostic, tratament și viața cu cancer (monitorizare), creionarea unor strategii clare în situații critice ce vulnerabilizează și mai mult pacientul oncologic (pandemie, cataclisme, conflicte armate, etc.), identificarea de urgență a unor soluții pentru situațiile în care accesul la investigații și tratamente nu ar fi posibil din varii motive (faliment, retragere de pe piață a unor medicamente, exportul paralel), înregistrarea adecvată a cancerului pe baze populaționale, compatibilă cu bunele practici europene, pentru a asigura instrumentul esențial pentru implementarea PNC prin: supravegerea epidemiologică a bolii, monitorizarea progresului în atingerea obiectivelor de proces și rezultat asumate, evaluarea eficacității intervențiilor planificate, etc. În lipsa unui Registru Național de Cancer, este important ca măcar datele colectate de registrele de cancer regionale funcționale să fie coroborate și analizate integrat, așa încât să creioneze o imagine cât mai reprezentativă a poverii bolii în România”, a  declarat Cezar Irimia, președinte FABC.

Autoritățile din România- măsuri rapide

Conf. dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială, a atras atenția că România este singura țară fără un program național de cancer funcțional. ”Planul european are zece inițiative fanion, ce reprezintă pilonii centrali, răspunzând la toate solicitările și nevoile pacienților europeni. Acest plan reprezintă nu doar un model pentru România, ci și o șansă de a ne ancora și noi la sistemul european. Vreau să insist asupra implementării cât mai rapide în România a acestui plan, care să aibă o viziune integrată, să fie fundamentat pe principiul Sănătate în toate politicile și să abordeze toate liniile directoare: prevenție, factori de risc, diagnostic timpuriu bazat pe screening, tratament centrat pe beneficiile cercetării și a medicinei personalizate, acces la terapii și la îngrijiri post- tratament, inclusiv pentru patologii complementare, cum este cazul COVID-19 și, nu în ultimul rând, reducerea stigmei”, a atras atenția conf. dr. Diana Păun.

Rata de supraviețuire la 5 ani în cancer este, în România, jumătate față de cea din Franța, stat considerat ca având cel mai bun Plan național de cancer din Europa. ”Trebuie să ne asigurăm că tratamentele oncologice ajung la pacienții din România, că avem resursa umană și dotările tehnologice pentru a trata pacienții. Știm că în ceea ce privește accesul la terapii inovative avem un decalaj față de celelalte state membre UE. Ministerul Sănătății lucrează, în colaborare cu experții, la Strategia națională de sănătate 2021- 2027, care va avea o componentă importantă de cancer. Pentru a elabora Planul național de cancer, vom constitui un comitet național de combatere a cancerului care va colabora cu actorii relevanți (experți, clinicieni, asociații de pacienți, industrie). De asemenea, avem în vedere elaborarea unui comitet consultativ pentru cercetare în sănătate, pentru a avea o viziune clară de politică publică națională. Pe această cale, invităm specialiștii să ni se alăture”, a anunțat Alexandra Tamaș, director de cabinet al ministrului Sănătății.

Industria farmaceutică a reiterat că prioritatea, în acest moment, este realizarea unui plan național de cancer. ”ARPIM dorește să se implice activ în elaborarea planului național de cancer. În prezent, grupul de lucru de Oncologie din ARPIM lucrează la un proiect care documentează traseul pacienților cu cancer în sistemul de sănătate din România. De asemenea, ARPIM va lansa în cursul lunii februarie a.c. un proiect de colaborare cu părțile interesate, care va aduce împreună profesioniști din domeniul sănătății, asociații de pacienți, oameni politici și va susține cu analize, date relevante și activități de conștientizare elaborarea și implementarea Planului Național de Cancer”, a declarat Dan Zaharescu, director executiv Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)

”Toate datele din traseul pacientului vor fi puse la dispoziția autorităților și a specialiștilor, deoarece un Plan Național de Cancer care nu se sprijină pe date reale și indicatori clari nu va rămâne decât o ințiativă fără rezultate”, a  completat și Ioana Bianchi, director Relații Externe ARPIM.

”150 de români mor zilnic din cauza unei afecțiuni oncologice. Avem nevoie de politici de sănătate corerente și sustenabile. Un program național de luptă împotriva cancerului trebuie să vizeze atât boala în sine, cât și pe cei implicați în prevenție, diagnostic și tratament. Salut inițiativa de a realiza o Coaliție care să cuprindă toți decidenții ce pot trasa, împreună, liniile directoare ale unui viitor plan național de cancer”, a spus conf. dr. Dana Lucia Stanculeanu, președinte Societatea Națională de Oncologie Medicală din România (SNOMR).