APAH-RO: Teste gratuite pentru depistarea hepatitelor până pe 24 mai

APAH-RO- testari hepatita

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) a demarat cea de-a doua ediție a ”Săptămânii românești a testării”, parte a ”Spring European Testing Week”.

În cadrul campaniei care are loc până pe 24 mai, persoane din mai multe județe din țară au ocazia să se testeze, în mod gratuit, pentru virusurile hepatitice B și C. Pacienții pot găsi toate informațiile despre cabinetele unde au loc testările pe site-ul www.hepato.ro și pe rețelele de socializare ale asociației. ”Acțiunile din această săptămână reprezintă încă un instrument în atingerea obiectivului OMS de eliminare a hepatitelor virale până în 2030. Deși există mai multe campanii de testare, este încă nevoie de a efectua depistarea persoanelor situate în zone defavorizate și îndrumarea acestora către tratament, către un stil de viață sănătos, dar mai ales este nevoie de  informare privind modalitățile de prevenție. Fiecare dintre noi trebuie să se preocupe în a afla care este starea sa de sănătate. Este de mare  ajutor faptul că putem cere medicului de familie să ne faciliteze testarea pentru hepatite, deoarece aceste analize sunt în prezent decontate în pachetul de bază”, a afirmat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

Conform unui sondaj de opinie realizat la sfârșitul anului trecut, aproximativ 70% dintre români nu s-au testat niciodată pentru depistarea unei forme de hepatită. În România sunt circa 600.000 de români care trăiesc cu hepatita C și aproximativ 800.000 trăiesc având hepatita C. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), hepatitele virale B și C afectează 325 de milioane de oameni din întreaga lume.