Atenție la infecțiile cauzate de lentilele de contact

Purtarea lentilelor de contact vă expune riscului de afecțiuni grave, inclusiv infecții oculare sau ulcere corneene. Aceste probleme de sănătate pot evolua foarte repede, în cazuri rare cauzând orbirea.

Gravitatea unei astfel de afecțiuni oculare poate fi determinată numai de medicul oftalmolog. Dacă experimentați vreunul dintre simtomele unei iritații sau infecții oculare, scoateți-vă imediat lentilele de contact și luați legătură de urgență cu medicul. Nu aruncați lentilele, ci luați-le cu dumneavoastră la medic, deoarece specialisul ar putea avea nevoie de ele pentru a determina cauza apariției simptomelor.

Simptomele iritației sau infecției oculare pot fi: disconfort, lăcrimare excesivă sau alte secreții oculare, sensibilitate neobișnuită la lumină, mâncărime, senzație de arsură sau de nisip în ochi, roșeală neobișnuită, vedere neclară, inflamație sau durere.

Simptomele unei iritații oculare pot indica o afecțiune mult mai serioasă. Unele dintre cele mai grave probleme de sănătate care pot apărea din cauza lentilelor de contact sunt ulcerele corneene, infecțiile oculare sau chiar orbirea.

Ulcerele corneene sunt răni deschise în stratul exterior al corneei, fiind cauzate, de obicei, de infecții. Pentru a reduce riscul de infecție, trebuie să curățați lentilele de contact așa cum vă indică medicul, să le dezinfectați potrivit instrucțiunilor și să nu refolosiți soluțiile pentru curățarea lor. De asemenea, nu curățați lentilele de contact cu apă de orice fel. Nu folosiți niciodată apă nesterilizată. Apa de la robinet și apa distilată au fost asociate cu apariția keratitei amibiene, o infecție corneană rezistentă la tratament. Scoateți-vă lentilele de contact când mergeți la înot sau la plajă, riscați o infecție oculară din caza bacteriilor din apa piscinei, lacurilor sau oceanelor. Înlocuiți cutiuțele de depozitare a lentilelor de contact la fiecare trei luni sau potrivit indicațiilor specialistului.

Alte riscuri ale purtării lentilelor de contact pot include: conjunctivită, abraziuni corneene, iritații oculare.

Sursa: https://www.fda.gov/MedicalDevices/ProductsandMedicalProcedures/HomeHealthandConsumer/ConsumerProducts/ContactLenses/ucm062589.htm