Deficitul de iod poate reduce șansele unei sarcini

Femeile care se confruntă cu deficit moderat spre sever de iod s-ar putea să rămână mai greu însărcinate, comparativ cu femeile cu un nivel normal de iod în organism, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii National Institutes of Health.

Iodul este un mineral folosit de organism pentru reglarea metabolismului. Ajută și la creșterea oaselor și dezvoltarea creierului la copii și se găsește în pește și fructe de mare, sare iodată, produse lactate și unele fructe și legume. Deficiența severă de iod a fost asociată cu întârzieri în dezvoltarea intelectului la copii.

Studiul sugerează că femeile care vor să rămână gravide s-ar putea să aibă nevoie de mai mult iod. De asemenea, în timpul sarcinii organismul are nevoie de mai mult iod, iar fătul depinde de acest mineral pentru a produce hormoni tiroidieni și pentru a beneficia de o dezvoltare normală a creierului.

Autorii studiului recomandă ca femeile îngrijorate că nu ar avea un aport suficient de iod să vorbească cu medicul înainte de a face modificări în dietă sau de a lua suplimente de iod.

Sursa: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/iodine-deficiency-may-reduce-pregnancy-chances-nih-study-suggests