Activități dedicate bolnavilor de cancer pentru îmbunătățirea stării de sănătate fizică și mentală

“Fit Cancer Survivor”, un proiect gratuit pentru persoanele care luptă sau au luptat cu cancerul, îmbină mișcarea fizică, nutriția și socializarea.

Conceptul se bucură de sprijinul specialiștilor din domeniul medical, iar comunitatea creată în jurul acestui program gratuit aduce împreună pacienți și supraviețuitori ai cancerului.

“ Sportul nu va putea vreodată să înlocuiască diagnosticul medical, însă, integrat în rutina zilnică, acesta sprijnă tratamentul pe care aceste persoane îl primesc și în acest fel contribuie la gestionarea sănătății fiecăruia”, a explicat Emilia Cotul, creatoarea conceptului “Fit Cancer Survivor”.

Proiectul a fost lansat în toamna lui 2023 și cuprinde trei elemente deosebit de importante în viața persoanelor care luptă cu cancerul sau care au învins boala: mișcarea fizică, nutriția și socializarea. Sub umbrela „Fit Cancer Survivor”, toate aceste elemente se manifestă sub forma unor activități gratuite, îndrumate de medici specialiști oncologi și gastroenterologi, psihologi și nutriționiști.

„Fit Cancer Survivor” este un program gratuit, care aduce laolaltă pacienți și supraviețuitori ai cancerului, oferindu-le un spațiu sigur și motivant pentru a practica activitatea fizică și a-și îmbunătăți starea generală de sănătate. Toți cei ce fac parte din comunitate se întâlnesc online sau offline, de două ori pe săptămână, și sub coordonarea Emiliei Cotul fac antrenamente fizice.

“Sufletul pacientului oncologic are nevoie de energia transmisă de acest program. Fit Cancer Survivor te pregătește pentru o astfel de energie pozitivă. Și este un mod unic, de neînlocuit, care transmite încrederea si siguranță că vei reuși să învingi boala”, a declarat dr. Adrian Udrea, medic primar oncolog.

Cu ocazia întâlnirilor comunității ”Fit Cancer Survivor”, sunt propuse diverse provocări care au drept scop creșterea sentimentului de reușită personală în rândul participanților. Printre acestea se numără parcurgerea zilnică a unui număr minim de 8000 de pași sau stabilirea unui consum de apă de 10 pahare/ zi, activități și comportamente ce contribuie la dezvoltarea unui stil de viață sănătos și echilibrat, element extrem de important în viața persoanelor oncologice. Fiecare dintre cei care acceptă provocările programului are ocazia de a-și cunoaște și depăși limitele și de a aduce îmbunătățiri reale calității propriei vieți.

“Practicarea cu regularitate a unei activități fizice aduce schimbări pozitive în starea de sănătate a oricărei persoane. Astfel, cred cu tărie că integrarea sportului în protocolul de tratament al persoanelor diagnosticate cu cancer, bineînțeles cu acord medical și prin dezvoltarea unui plan personalizat care să susțină și să completeze tratamentul medicamentos, este o metodă care va aduce în viața pacientului doar beneficii”, a mai spus Emilia Cotul.