AVC-ul afectează femei la orice vârstă! Din fericire, poate fi prevenit

Accidentul vascular- cerebral (AVC) afectează una din cinci femei. În Statele Unite ale Americii, la fiecare 40 de secunde cineva suferă un AVC, ceea ce este îngrijorător, mai ales având în vedere că anumite cauze pot fi prevenite. Accidentul vascular- cerebral apare când circulația sangvină către creier este oprită sau blocată, ceea ce provoacă decesul celulelor nervoase.

Sunt două tipuri de AVC. Unul este cauzat de un cheag de sânge, iar celălalt atunci când un vas de sânge se rupe și apare hemoragia intra- craniană. Creierul este un organ complex, deci fiecare AVC este diferit, dar simptomele pot apărea brusc. AVC-ul este o problemă de sănătate gravă pentru femei și poate afecta pe oricine, la orice vârstă.

Iată patru lucruri pe care fiecare femeie ar trebui să le știe despre AVC. Cei mai mulți dintre factorii de risc, precum tensiunea arterială crescută, colesterolul ridicat și diabetul, pot apărea la toată lumea. Însă femeile au factori de risc unici, precum:

 • complicațiile în timpul sarcinii- preeclampsia sau tensiunea arterială crescută -pot crește riscul de AVC pentru mulți ani
 • fumatul în timp ce luați anticoncepționale (care au și estrogen și progesteron). Femeile cu vârsta mai mare de 35 de ani care fumează și apelează la aceste metode de control al reproducerii au un risc mai mare de AVC
 • terapii de substituție hormonală ce conțin estrogen și progesteron. Întrebați medicul dacă este sigur să vă administreze astfel de terapii pentru a vă ușura simptomele menopauzei (bufeuri).
 • migrene care încep cu simptome vizuale, urmate de dureri de cap
 • fibrilația atrială- un tip de bătaie regulată a inimii ce poate duce la formarea cheagurilor de sânge la nivelul inimii. Este o afecțiune ce apare mai des la femei, mai ales la cele cu vârsta de peste 75 de ani. Este important să știți dacă suferiți de fibrilație atrială pentru ca medicul să vă prescrie medicamente ce previn cheagurile de sânge.

Puteți învăța simptomele AVC cu ajutorul testului FAST:

 • Fața – o parte a feței este ”căzută?
 • slăbiciunea mâinii (Arm)- încercați să ridicați mâna persoanei afectate pentru a vedea dacă este instabilă sau dacă poate fi ridicată
 • vorbirea (Speech)- neclaritate în exprimarea cuvintelor sau incapacitatea de a vorbi
 • timp- sunați la 112 imediat dacă cineva are astfel de simptome. Fiecare minut contează când este vorba de sănătatea creierului.

Alte simptome des întâlnite includ amorțeală și furnicături pe o parte a corpului, pierdere a vederii sau alte probleme de natură vizuală, amețeală severă, vârtej, pierderea echilibrului sau durere de cap bruscă și severă. Femeile sunt mai predispuse la apariția unor simptome unice care pot încetini sau întârzia diagnosticul de AVC, precum dificultăți în gândire sau somnolență excesivă. Când aceste simptome apar, chiar și atunci când sunt prezente și simptomele clasice ale unui AVC, medicii sau personalul de la urgență pot ignora accidentul vascular- cerebral.

Acțiunea rapidă îmbunătățește șansele de supraviețuire și recuperare totală. FAST (RAPID) nu este doar un acronim, este și o acțiune crucială: acționați RAPID când cineva suferă un AVC, deoarece este nevoie de intervenție medicală de urgență. Sunați la 112 dacă aveți senzația că dvs. sau cineva aproiat este afectat de un AVC. Nu vă duceți la culcare dacă vi se pare că simptomele se ameliorează, ci mergeți direct la spital sau sunați medicul.

Prevenție

Evident, sunt și măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni apariția unui AVC. Cea mai bună modalitate de a trata AVC-ul este să preveniți apariția lui. Iată ce puteți face:

 • mențineți o greutate sănătoasă
 • faceți exerciții timp de 30 de minute pe zi
 • faceți alegeri alimentare sănătoase și învățați cât mai mult despre ce înseamnă o nutriție sănătoasă
 • monitorizați-vă tensiunea arterială, glicemia și colesterolul – sunt indicii ale riscului de AVC. Vorbiți cu medicul despre valorile normale ale acestora.
 • renunțați la fumat.

Cele mai multe dintre AVC-uri sunt prevenibile și tratabile, de aceea este important să cunoașteți factorii de risc și modul în care puteți micșora riscul.

Sursa: https://www.womenshealth.gov/blog/things-know-about-stroke?utm_medium=email&utm_source=govdelivery