Boala inflamatorie intestinală: simptome și stil de viață

Boala inflamatorie intestinală (BII) este o afecțiune cronică ce cauzează inflamație în diferite porțiuni ale intestinului.

Pereții intestinului se inflamează și apare ulcerul, care poate cauza probleme digestive grave. Simptomele exacte depind de partea tractului digestiv care este afectată.

Tipuri de BII: Boala Crohn

Poate afecta oricare parte a tractului digestiv- de la gură la anus. Boala Crohn apare adesea în intestinul subțire, colon sau în ambele.

Tipuri de BII: colita ulcerativă

Spre deosebire de Boala Crohn, colita ulcerativă afectează numai colonul și rectul. Adesea apare numai la partea inferioară a colonului, dar au fost cazuri când s-a întâlnit și în părțile superioare. Cu cât este afectată o porțiune mai mare din colon, cu atât vor fi mai dure simptomele.

Simptome

Sinptomele Bolii Crohn și ale colitei ulcerative sunt similare:

  • dureri abdominale și crampe
  • diaree mai mult de o dată pe zi
  • scaun cu sânge
  • scădere în greutate

Alte simptome

Persoanele cu boală inflamatorie intestinală pot avea simptome și în alte organe decât tractul digestiv, astfel:

  • afte bucale și probleme dermatologice
  • artrită
  • probleme de vedere

Cauza

Medicii nu știu care este cauza exactă a apariției bolii inflamatorii intestinale. Cei mai mulți cred că ceva anume determină sistemul autoimun al organismului să producă o reacție inflamatorie nocivă în tractul digestiv. Cercetătorii au depistat gene specific asociate cu colita ulcerativă și Boala Crohn.

Cine?

Boala inflamatorie intestinală afectează bărbații și femeile deopotrivă. Adesea se declanșează în timpul adolescenței sau tinereții, dar poate apărea și la alte vârste. Persoanele cu un istoric familial de boală inflamatorie intestinală au un risc de 10 ori mai mare de a dezvolta boala decât cei care nu au avut un astfel de caz în familie.

Diferența dintre boală și sindrom

Boala inflamatorie intestinală este adesea confundată cu sindromul intestinului iritabil (SII). Ambele afecțiuni pot cauza probleme digestive cronice, dar sunt câteva diferențe esențiale între ele. Persoanele cu boală inflamatorie intestinală prezintă inflamații, ulcere și alte deteriorări vizibile în interiorul tractului digestiv. În schimb, în cazul sindromului de intestin iritabil nu există o deteriorare a țesutului, în ciuda unor simptome precum crampe, diaree și constipație. Sindromul intestinului iritabil este mult mai des întâlnit, dar mai puțin grav decât boala inflamatorie intestinală.

Afecțiuni care imită boala inflamatorie intestinală

Există numeroase afecțiuni digestive care pot fi considerate eronat boală inflamatorie intestinală. Simptomele bolii diverticulare a colonului sunt dureri stomacale, balonare și diaree (similare cu simptomele BII), însă în acest caz apar adesea punguțe de mucoasă inflamate sau infectate de-a lungul peretelui colonului. Alt exemplu este boala celiacă, ce cauzează crampe și diaree frecentă, însă agentul declanșator este o proteină alimentară numită gluten. Numai cu ajutorul testelor specifice medicul poate depista cu exactitate boala de care suferiți.

Radiografia cu bariu

Există anumite teste care pot ajuta la diagnosticarea bolii inflamatorii intestinale, una dintre ele fiind radiografia cu bariu- un lichid cu aspect lăptos care poate fi introdus în organism pe gură sau prin clismă. Pe măsură ce circulă prin intestine, bariumul este vizibil pe radiografie și ajută medicul să depisteze zonele cu probleme precum ulcere, inflamații, îngustări sau blocaje intestinale. Dacă apar și alte probleme, medicul gastroenterolog v-ar putea recomanda să faceți și un computer tomograf.

Colonoscopie

Este cel mai important test pentru diagnosticarea bolii inflamatorii intestinale. Cu ajutorul unui tub subțire și a unei camere, gastroenterologul poate vizualiza interiorul colonului, această metodă depistând inclusiv ulcerele mici și inflamațiile ușoare. Dacă se depistează modificări, medicul ar putea preleva o mostră de țesut (biopsie) pentru investigații suplimentare. Inflamația și infecția mai pot fi depistate cu ajutorul testelor de sânge.

La ce să vă așteptați

Simptomele bolii inflamatorii intestinale pot varia de la ușoare la severe și pot dispărea de-a lungul timpului. Multe persoane au doar episoade simptomatice, urmate de perioade luni fără nicio manifestare a bolii. Această perioadă se numește remisie și poate dura de la câteva luni la câțiva ani. În colita ulcerative, între 5% și 10% dintre cei afectați au simptome în permanență. Durerile abdominale cronice și nevoia urgentă de a merge la baie pot interfera cu viața socială și profesională.

Efectul stresului

Deși stresul nu cauzează boală inflamatorie intestinală, unele persoane au susținut că simptomele se agravează în perioadele stresante. Tehnicile de management al stresului, precum yoga, meditații sau terapia de grup, vă pot ajuta să scădeți nivelul de stres.

Complicații: obstrucția

În Boala Crohn, inflamația cronică poate îngusta atât de mult interiorul intestinelor încât nimic nu mai poate trece- obstrucție intestinală. Rezultatul: mâncarea digerată și gazele rămân blocate în tractul digestive. Simptomele include crampe severe, gteață, vomă și abdomen umflat. Obstrucția intestinală se tratează în spital și poate necesita intervenție chirurgicală.

Complicații: abces sau fistulă

Ulcerele profunde formează un buzunar de puroi, numit abces. Simptomele include febră, durere și umflarea zonei. Dacă ulcerul se sparge în apropierea uni organ important, crează un tunel numit fistula. Un astfel de tunel între colon și vagin poate permite bacteriilor să pătrundă în vagin. O fistula către vezica urinară poate cauza infecție de tract urinar. O fistulă care ajunge la epidermă poate crea afte externe. Fistulele și unele abcesuri sunt adesea tratate prin intervenție chirurgicală.

Cancerul de colon

Cei mai mulți dintre cei afectați de boala inflamatorie intestinală nu ajung la cancerul de colon. Dar cei care au boala de cel puțin 8 ani au un risc mai mare de cancer, iar acesta crește atunci când inflamația afectează întregul colon. Vorbiți cu medicul despre screening- cancerul colorectal este mai ușor de tratata când este depistat în fază incipientă.

Atenție la alimente

Mâncarea nu duce la apariția bolii, dar anumite alimente înrăutățesc simptomele. Acești factori declanșatori sunt diferiți pentru fiecare persoană, dar există și factori general valabili pentru toată lumea, precum alcoolul, cafeaua, sucurile, alimentele picante, cele bogate în grăsimi sau în fibre, nucile și semințele, fructele și legumele proaspete, carnea roșie și produsele lactate (dacă aveți intoleranță la lactoză).

Dietă scăzută rezidual

Dacă Boala Crohn a cauzat o îngustare a intestinului subțire, medicul v-ar putea recomanda o dietă scăzută residual. Aceasta înseamnă să evitați alimentele care adaugă volum scaunului, precum nucile, semințele, fructele și legumele proaspete. De obicei, schimbările în dietă sunt temporare. Acest tip de dietă ar putea ajuta la eliminarea durerilor abdominale, crampelor și diareei.

Nevoi nutriționale

Când Boala Crohn atacă intestinul subțire, organismul nu mai poate absorbi nutrienții de care are nevoie. Absorbția scăzută, combinată cu un apetit scăzut, poate duce la malnutriție. Pentru a evita această problemă, încercați să adoptați o dietă echilibrată, în care să mâncați porții mici de mai multe ori pe zi, și să beți suficiente lichide pentru a vă menține hidratați. Medicul v-ar putea recomanda suplimente de vitamine și minerale.

Activitatea fizică și boala inflamatorie intestinală

Medicii ar putea recomanda exerciții ușoare persoanelor cu BII, inclusiv yoga, tai chi, plimbări. Activitatea fizică regulată ar putea ajuta digestia, dar și să vă simțiți mai bine și mai puțin stresat, ceea ce ar permite controlul simptomelor.