Cancerul de vezică urinară: 50% din cazurile noi, diagnosticate în stadiu avansat

În România, trăiesc în prezent peste 18.000 de persoane diagnosticate cu cancer de vezică urinară (carcinom urotelial), în timp ce 2.500 de cazuri noi sunt depistate în fiecare an.

Cancerul de vezică apare predominant la sexul masculin (80% din cazuri), iar 60% dintre pacienți au peste 65 de ani la momentul diagnosticului.  Studiul „Carcinomul urotelial. Analiza situaţiei din România” (realizat de realizat de către Asociaţia Română de Urologie și Societatea Națională de Oncologie Medicală din România) relevă faptul că pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer au rate de supravieţuire scăzute (5% supravieţuire la 5 ani pentru pacienţii cu boală în stadiul metastatic), în timp ce impactul bolii asupra calităţii vieţii pacienţilor este semnificativ.

Simptome

Cancerul de vezică urinară este denumit şi „cancerul uitat” din cauza progreselor reduse legate de identificarea unor noi tratamente menite să crească durata şi calitatea vieţii pacienţilor care suferă de această boală. Diagnosticul precoce este esenţial pentru a îmbunătăţi ratele de supravieţuire, având în vedere faptul că până la 50% din cazurile noi sunt diagnosticate în stadii avansate.

Cancerul de vezică urinară se manifestă prin hematurie (prezența sângelui în urină), prezentă la peste 80% din pacienți, simptomatologie urinară (disurie, polakiurie, incontinență urinară, disconfort postmicțional), simptomatologie sugestivă pentru infecții urinare, uneori repetitive, durere (invazie loco- regională sau diseminare metastatică), edeme în zona genitală sau a membrelor inferioare.

Factori de risc

  • Fumatul este implicat în apariţia a 50% dintre cazurile de cancer de vezică urinară
  • Expunerea la locul de muncă la factori cancerigeni: sunt afectate mai ales persoanele care lucrează în industria textilă, a vopselurilor, a cauciucurilor, etc
  • Infecţiile urinare, pietrele la rinichi, iritaţiile cronice ale vezicii
  • Istoricul familial
  • Stilul de viaţă şi alimentaţia

Teste

Examinările paraclinice sunt esențiale pentru stabilirea diagnosticului. Testele recomandate pentru explorarea pacienților includ: teste de laborator (inclusiv sumar de urină), cistoscopie cu/fără ureteroscopie, ecografie, CT, IRM, urografie, urografie IRM, scintigrafie osoasă (în cazul prezenței simptomelor sau nivelului ridicat al fosfatazei alcaline).

Terapia adecvată

În privinţa tratamentului specific pentru cancerul de vezică urinară, în ultimele decenii nu s-au făcut progrese remarcabile, acesta fiind limitat la chimioterapie. Potrivit datelor din studiu, din păcate aproximativ jumătate din pacienţii cu boală metastatică nu mai sunt eligibili pentru chimioterapie. În ultimii ani, apariţia tratamentelor din categoria imunoterapiei oncologice poate reprezenta o nouă şansă pentru cei ce suferă de acest tip de cancer.

„Imunoterapia oncologică, recent aprobată şi în România pentru tratamentul cancerului de vezică urinară, a creat premizele unei gestionări mai bune a pacienţilor cu acest tip de cancer. Pe lângă eficienţa terapeutică crescută, aceste tratamente sunt mai uşor de tolerat şi aduc  o creştere a calităţii vieţii pacienţilor, ceea ce, până de curândm, reprezenta o provocare”, a conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic primar Oncologie Medicală, șef secție Oncologie medicală 1, Institutul  Oncologic “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Bucureşti.

Tratament multidisciplinar

Implicaţiile psiho-sociale în cazul pacienţilor cu cancer de vezică urinară sunt mai ridicate decât în cazul altor pacienţi oncologici. Soluţiile terapeutice chirurgicale specifice (extirparea vezicii urinare şi parţial a organelor vecine) pot avea consecinţe importante pentru viaţa cotidiană a pacienţilor. În aceste situaţii, studiul propune organizarea unor programe de suport psihologic specializat şi un dialog concret cu asociaţiile de pacienţi pentru a identifica măsuri şi acţiuni aplicabile pentru a ajuta reiserţia socială şi familială a pacienţilor cu acest tip de cancer.

„Accesul pacienţilor la tratament multidisciplinar, nu doar la urologie sau oncologie, dar şi la radioterapie, radiologie, fizioterapie sau suport pentru reinserţie socială ar răspunde nevoilor specifice ale pacienţilor cu carcinom urotelial. Este nevoie de soluţii la nivel naţional sau local pentru a crea aceste structuri interdisciplinare. O direcţie de urmat ar putea fi reprezentată de soluţii tehnologice, precum aplicaţiile digitale, care permit comunicarea interdisciplinară într-un mod rapid şi uşor”, a declarat acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, medic primar urolog, Clinica de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal, Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti.