Caz social: mastectomie și reconstrucție mamară imediată la Ponderas

Cu ocazia Zilei Mondiale a Reconstrucției Mamare (16 octombrie), a avut loc prima intervenție socială a unui caz de cancer mamar, realizată prin parteneriatul dintre Ponderas Academic Hospital, parte a rețelei Regina Maria, și asociaţia NaviMED.

Eugenia, în vârsta de 42 de ani, a fost diagnosticată cu cancer la sânul drept în urmă cu o lună. De-a lungul timpului, pacienta a făcut diverse investigații, însă fără să primească un rezultat clar. Cele mai concludente răspunsuri le-a primit la Ponderas, după ce a fost consultată de dr. Gerald Filip, medic primar Chirurgie Generală, cu competență în Chirurgie Oncologică.

„Pe baza consultului chirurgical, urmat de ecografie mamară, mamografie bilaterală, Computer Tomograf, RMN și puncție biopsie, diagnosticul a fost clarificat: cancer multicentric de glandă mamară dreaptă (mai multe tumori la nivel de sân drept). Pornind de la acest rezultat, cea mai bună recomandare pentru pacientă, adaptată stadiului bolii, a fost intervenția chirurgicală de mastectomie și excizie bioptica de ganglion santinela axilar, urmată imediat de reconstrucție mamară. Această decizie a fost luată în Tumor Board, unde o echipă multidisciplinară a analizat cazul în detaliu. Datorită situației financiare precare, pacienta a ales în primă fază să renunțe la intervenție spunând că nu poate trăi fără un sân, deoarce nu putea să susțină și intervenția de reconstrucție.”, a precizat dr. Gerald Filip.

În cadrul parteneriatul dintre spital și entitatea non-profit, a fost analizat cazul Eugeniei care a îndeplinit anumite criterii de analiză a situației, precum: lipsa resurselor financiare, imposibilitatea de a face mastectomie și reconstrucție, vârsta. Astfel, a fost posibil să se realizeze atât operația de mastectomie, cât și reconstrucția sânului fără să fie necesar efortul financiar al pacientei.

Parteneriatul dintre Ponderas Academic Hospital și NaviMED continuă și este compus din acțiuni diverse și complementare: sesiuni educaționale, workshopuri pe diverse tipuri de cancere, conștientizarea importanței screening-urilor, astfel încât depistarea bolii să se facă în stadii cu prognostic bun.