Centre pentru tratamentul hepatitei C în fiecare județ

Asociațiile de pacienți cer ca în fiecare județ să existe cel puțin un centru medical unde să se poată prescrie tratamentul pentru hepatita C.
Deși numărul cazurilor de hepatita C a scăzut datorită terapiilor care vindecă boala în peste 98% din cazuri, România mai are pași de făcut pentru a atinge ținta Organizației Mondiale a Sănătății de eliminare a hepatitelor virale până în 2030.
”Este adevărat că numărul centrelor medicale a crescut de la an la an, dar este timpul să trecem la următorul nivel – în fiecare județ să avem măcar un spital sau un centru unde să se poată prescrie tratamentul Hepatitei C. De când a început programul de tratament al Hepatitei C, în decembrie 2015, efectele se văd deja. Prevalența hepatitei C a scăzut foarte mult. Orice pacient care are o viremie detectabilă poate să se trateze, dar trebuie să i se asigure cele mai bune condiții: centre cât mai aproape de domiciliu, aparatură medicală, acces la investigații de specialitate”, a afirmat Marinela Debu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH-RO) în cadrul unui eveniment organizat pentru a marca Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor.
Un alt aspect esențial este depistarea tuturor persoanelor afectate de virusul hepatitic C, pentru a opri transmiterea bolii. ”O strategie de testare eficientă ar trebui să includă și persoanele consumatoare de droguri. La această categorie este un risc foarte mare de reinfecție. De asemenea, trebuie să dăm drumul la educația pentru sănătate în școli”, a atras atenția prof. dr. Adrian Streinu- Cercel, președinte Comisia pentru sănătate, Senatul României.
România, țară cu frecvență scăzută a hepatitei C
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a realizat, sub coordonarea Centrului național pentru supravegherea și controlul bolilor transmisibile, un studiu epidemiologic de prevalență pentru markerii de infecție cu virus hepatitic B și C, pentru anii 2022- 2023.
”Studiul reflectă un progres remarcabil pe care l-a făcut România în drumul spre atingerea țintei de eliminare a hepatitelor virale B și C până în 2030. Ultimul studiu fusese făcut cu aproximativ 15 ani în urmă. În cadrul studiului au fost testate, în laboratorul național de referință al INSP, 2674 de probe de sânge pentru anticorpii împotriva virusului hepatitic C, care sunt indicatori de trecere prin infecție, și pentru antigenul core, de <miez>, al acestui virus, care este indicator al infecției cronice. Rezultatele noastre au indicat faptul că prevalența generală a infecției cronice cu virus hepatitic C a scăzut în România față de studiul anterior, fiind estimată în prezent la doar 0,9%. Pe anumite categorii, infecția cronică a avut alte valori: 2% în rândul persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste și 2,2% în rândul persoanelor din Regiunea de dezvoltare Nord- Est. Rezultatele acestui studiu arată că România poate fi considerată acum o țară cu frecvență scăzută a hepatitei C”, a explicat dr. Odette Popovici, medic primar epidemiolog, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).