Copiii, extrem de vulnerabili la bolile de rinichi

Bolile cronice de rinichi afectează peste 1,3 milioane de români. Prof. dr. Mircea N. Penescu, manager al Spitalului Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, atrage atenția că cei mici reprezintă o categorie specială, în sensul vulnerabilităţii.

”Aş enumera, între afecţiunile primei copilării, infecţiile urinare repetare, la care sunt receptive mai ales fetiţele, afecţiunile acute ale rinichiului şi patologia malformativă, care este destul de frecventă şi care poate genera anumite suferinţe”, explică prof. dr. Mircea Penescu. Specialistul recomandă părinților să le asigure celor mici un regim de viaţă corect, o igienă corporală perfectă, o nutriţie echilibrată, un aport de lichide suficient şi o atitudine proactivă de depistare în sensul unor controale periodice. Copiii trebuie examinați, cu o oarecare periodicitate şi cu o mare concentrare de către medicul pediatru, ceea ce ar permite să se sesizeze anumite suferinţe clinice care atrag după sine indicaţia de investigaţii – fie de screening, fie investigaţii mai amănunţite.

Metode de screening

Boala renală cronică este o boală cu mare incidenţă, la ora actuală se consideră că afectează cam 5-10% din populaţie la nivel mondial. Metodele de screening gratuite sunt examenul de urină, examenul sumar de urină printr-un simplu stick, examenul clinic care face parte din screening şi, apoi, dreptul legiferat al fiecărei categorii de pacienţi de a face analize o dată pe an sau la doi ani. ”Din spitalul nostru şi la nivelul Societăţii Române de Nefrologie a pornit iniţiativa unui program național de prevenție a bolilor cronice renale, în colaborare cu medicii de familie, în care să se facă un minim de investigaţii, respectiv examenul sumar de urină, tensiunea arterială, uree, creatinină, acid uric şi, eventual, o hemogramă. Nu poate să scape o maladie renală serioasă dacă se fac aceste investigaţii”, atrage atenția prof. dr. Nicolae Penescu.

Mai multe informații despre bolile cronice de rinichi găsiți aici.

Sursa: Revista Politici de Sănătate