COVID-19: Servicii de suport pentru pacienții cu HIV

servicii UNOPA

Transformarea spitalelor de boli infecțioase în spitale de primă linie pentru tratamentul COVID-19 îngreunează accesul pacienților cu HIV la servicii și analize medicale specifice.

Nesiguranța pe care pacienții cu HIV o trăiesc privind monitorizarea stării de sănătate are un puternic impact emoțional și psihologic asupra acestora.

COVID-19 a generat schimbări majore privind modul în care sistemul medical funcționează în România. Acest lucru a avut un impact major și asupra modului în care pacienții cu HIV sunt monitorizați/tratați. Dificultățile cu care pacienții cu HIV din România s-au confruntat în ultimele 6 luni continuă, în contextul  în care multe dintre serviciile medicale dedicate nu sunt disponibile, legătura cu medicul curant este foarte dificilă, analizele specifice se realizează foarte greu și doar în anumite centre regionale HIV. Toate acestea sunt cauzate de faptul că spitalele de boli infecțioase unde erau tratați în mod obișnuit s-au transformat integral în spitale de primă linie în lupta împotriva COVID-19, iar accesul persoanelor care nu sunt infectate cu SARS-COV-2 este restricționat.

Pe fondul acestor provocări, UNOPA își dezvoltă serviciile de suport pentru pacienții cu HIV menite să-i sprijine pe aceștia în gestionarea problemelor cu care se confruntă în managementul bolii, în accesul la servicii medicale, în comunicarea cu medicul specialist, în nevoia de informare și suport în contextul pandemiei cu COVID-19. Astfel, UNOPA pune la dispoziția persoanelor seropozitive din România o serie de servicii:

  • Serviciul de consiliere – pacienții cu HIV îl pot accesa pentru a se consulta cu specialiștii UNOPA în legătură cu aspectele ce țin de managementul infecției HIV, accesul la servicii medicale, tratament și analize specifice, aderența la tratament, situații de stigma și discriminare, protecție socială, depășirea provocărilor de la locul de muncă, etc.
  • Grup de suport online pentru pacienții cu HIV – se va desfășura săptămânal și va fi coordonat de o persoană pregătită în acest sens. Prin intermediul grupului de suport, persoanele seropozitive sunt ajutate în direcția acceptării diagnosticului, întăririi relației medic – pacient, integrarea aderenței la tratament în stilul de viață, depășirea provocărilor specifice în relația de cuplu, consolidarea încrederii și imaginii de sine, resemnificarea experienței traumatice de pierdere a sănătății, conștientizarea efectelor stigmatizării internalizate și mijloacele de combaterea ale acesteia, identificarea mecanismelor de apărare și crearea de mecanisme de coping în fața infecției cronice, depășirea provocărilor de la locul de muncă, etc
  • Peer-suport pentru pacienții cu HIV – serviciu prin care pacienții cu HIV pot discuta direct cu alți pacienți voluntari cu scopul de a face schimb de informații, a-și valida emoțiile, trăirile, a gestiona diferite aspecte care pot apărea în viața unui pacient. Posibilitatea de a discuta cu alți pacienți aflați în aceeași situație este de un real ajutor în depășirea unor etape firești în relație cu infecția, în eliminarea unor temeri nejustificate sau în construirea unor mecanisme de coping la infecție și în consolidarea încrederii în sine.

Modalitatea de accesare a serviciilor și alte detalii sunt publicate pe site-ul UNOPA (https://unopa.ro/suport-plus/) și vor fi promovate în rândul pacienților, al medicilor infecționiști sau prin intermediul rețelelor de socializare.

“Aceste servicii se alătură celorlalte servicii de informare, monitorizare și advocacy pe care organizația noastră le derulează permanent. Serviciile de față își propun să suplinească lipsa accesului la serviciile publice, ca urmare a pandemiei COVID-19. În aceste vremuri dificile suntem la dispoziția pacienților cu HIV din România și îi invităm pe cei care au nevoie de sprijin să nu ezite să ne apeleze. De asemenea, transmitem pe această cale invitația către medicii infecționiști de a direcționa pacienții cu HIV către serviciile noastre, pentru că doar împreună putem ajuta la depășirea problemelor pe care acești pacienți le întâmpină”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.