COVID-19 și cancerul pulmonar: ghid pentru pacienții oncologici

ghid pentru pacienții oncologici- cancer pulmonar

Ghid pentru pacienții oncologici. Cancerul pulmonar este prima cauză de mortalitate în România în rândul pacienților cu cancer.

Ghid pentru pacienții oncologici. În România, cancerul pulmonar este cel mai întâlnit în rândul bărbaților și al patrulea cel mai frecvent la femei, potrivit GLOBOCAN (Global Cancer Observatory). Din păcate, actualul context pandemic îngreunează îngrijirile medicale acordate pacienților oncologici. Potrivit unui sondaj realizat de Organizația Mondială a Sănătății, 90% dintre țări au raportat întreruperi ale serviciilor esențiale de sănătate în contextul pandemiei. Zonele cele mai frecvent afectate includ: serviciile bazate pe accesul la unități de îngrijiri medicale (61%), diagnosticul și tratamentul bolilor netransmisibile (69%), tratamentul tulburărilor de sănătate mintală (61%) și diagnosticul și tratamentul cancerului (55%).

În acest context, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a lansat proiectul „Cancerul pulmonar – Ghidul pacientului”.

Cazuri nediagnosticate

”3.000 de cazuri de cancer pulmonar au trecut nediagnosticate din cauza situației generate în sistemul medical de către pandemia COVID-19. Mai mult, rata spitalizărilor pentru pacienții oncologici și numărul intervențiilor chirurgicale au scăzut cu aproape jumătate față de anul trecut. În aceste condiții, este esențial ca pacienții să înțeleagă boala cu care se confruntă și să meargă în continuare la medic pentru tratamentele lor”, a declarat Cezar Irimia, președintele FABC.

„Cancerul pulmonar – Ghidul pacientului” le explică pacienților care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze, din punct de vedere medical, de la apariția primelor simptome până la stabilirea, de către medic, a tratamentului necesar. În acest ghid pacientii pot citi informatii despre incidența și prevalența bolii, care sunt factorii de risc, ce presupune prevenția în această boală, care sunt opțiunile disponibile de tratament și cum pot pacienții să ducă o viață cât mai aproape de normal, în pofida diagnosticului. De asemenea, pacienții pot accesa informații suplimentare despre ghiduri internaționale de tratament și grupuri de sprijin.

Documentul poate fi descărcat gratuit de AICI.

Riscul ca boala să progreseze în lipsa tratatamentului este foarte mare

Acest ghid nu înlocuiește, însă, prezentarea la medic. “Pacientul oncologic trebuie să meargă în continuare la medic, în siguranță, să aibă acces la tratament și spitalizare. Riscul ca boala să progreseze în lipsa administrării tratamentului este foarte mare. Prezentarea la medic într-un stadiu avansat al bolii scade semnificativ rata de supraviețuire. Din păcate, 40% dintre cazurile depistate sunt deja în faze metastatice. Este bine ca la semne mai discrete de afectare, o tuse mai persistentă, de exemplu, pacientul să meargă la medic. În viitorii ani, o să putem diagnostica într-o fază incipientă cancerul pulmonar și astfel să putem influența tratarea și vindecarea”, a afirmat prof. dr. Tudor Ciuleanu, medic primar oncologie medicală, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj Napoca.

Suspiciunea de cancer pulmonar poate fi ridicată de unul sau mai multe dintre aceste semne și simptome:
hemoptizie (eliminarea de sânge din căile aeriene, în urma unui efort de tuse, prin expectorație), modificări radiologice pulmonare, tuse persistentă, infecții pulmonare recurente (care se repetă), oboseală marcată, durere persistentă în piept, care se agravează la inspir/expir profund, râs, strănut, dificultăți în respirație, scădere marcată în greutate, pierderea apetitului, disfonie (modificarea vocii), disfagie (greutate la înghițit), dureri osoase, articulare.

“ Un pacient informat corect câștigă timp, ceea ce contează enorm în această luptă. Pacienții trebuie să revină la medic pentru a primi tratamentul corect, potrivit pentru afecțiunea lor. Vizita la medic este în continuare necesară, iar dacă luam toate măsurile de prevenție aceasta se poate face în condiții de siguranță”, a completat și dr. Petra Curescu, medic primar, oncologie medicală, Spitalul Municipal Timișoara.