Cum recunoaștem leziunile cerebrale traumatice

Un accident de mașină. O lovitură la sport. O cădere stupidă. Aceste lucruri- și multe altele- pot provoca leziuni cerebrale. Oricine la orice vârstă se poate confrunta cu leziunile cerebrale care deteriorează creierul.
Iată cum au loc leziunile: o mișcare bruscă a capului poate determina creierul să se miște în interiorul craniului, provocând leziuni ale celulelor creierului și modificări chimice- toate cunoscute sub denumirea de leziuni cerebrale traumatice.
Simptome și diagnostic
O leziune cerebrală este cauzată adesea de un cucui, o lovitură, o zdruncinătură sau un traumatism cranian penetrant care interferează cu funcționarea normală a creierului. Nu toate loviturile la cap au ca rezultat o leziune cerebrală traumatică, dar, când acest lucru se întâmplă, leziunea poate fi ”ușoară” (se manifestă prin schimbări minore în statusul mental sau starea de conștiență), ori ”severă” (perioade extinse de inconștiență ori probleme majore cu gândirea și comportamentul după rănire). O contuzie este o formă ușoară de leziune cerebrală.
Simptomele leziunilor cerebrale ușoare includ dureri de cap, confuzie, vedere încețoșată și modificări comportamentale. Leziunile moderate și severe pot avea aceleași simptome, plus stare permanentă de vomă sau greață, discurs incoerent, slăbiciune în mâini și picioare și probleme în gândire.
Depresia este destul de frecvent asociată cu leziunile cerebrale traumatice. De fapt, în primul an de la traumă, aproximativ jumătate dintre persoanele cu leziuni cerebrale simt din plin efectele devastatoare ale depresiei. Și mai alarmant, peste două treimi din acești pacienți vor suferi din cauza depresiei și la șapte ani de la instalarea leziunii.
Un control medical este primul pas în diagnosticarea unei potențiale traume. Examenul medical include, de obicei, un examen neurologic (nedureros, presupune o evaluare a abilităților de gândire, a funcțiilor motorii și senzoriale, a coordonării și a reflexelor).
Dar diagnosticarea oficială a unei leziuni cerebrale poate fi dificilă. Testele de imagistică (inclusiv computer tomograf și RMN) nu diagnostichează leziunile, dar pot ajuta medicii să elimine alte tipuri de răni periculoase la cap (în special sângerarea rezultată dintr-un traumatism, care necesită atenție medicală sau chirurgicală imediată).
Cei care supraviețuiesc unei leziuni cerebrale se pot confrunta cu complicații pe termen scurt (sau pe termen lung) care afectează gândirea, sensibilitatea (inclusiv vederea și echilibrul), limbajul ori emoțiile. Persoanele care se confruntă pentru prima oară cu o leziune cerebrală ușoară se pot recupera după o perioadă de repaus și reducere a activității fizice. Cei cu leziuni moderate spre severe pot necesita terapie fizică, ocupațională sau psihiatrică, dar și alte tipuri de suport.
Cercetările FDA
Sunt necesare metode mai sensibile și mai obiective de diagnosticare a leziunilor cerebrale, este concluzia specialiștilor de la Administrația pentru Alimente și Medicamente (Food and Drug Administration- FDA) din SUA. Diagnosticul precoce este important pentru prevenirea unor leziuni repetitive și pentru dezvoltarea de noi terapii.
Dacă persoanele care nu s-au recuperat după o primă lovitură la cap suferă o a doua lovitură, aceasta poate duce la probleme mult mai serioase la nivelul creierului și la deficite neurologice. Iar în unele cazuri leziunile repetitive pot fi fatale.
Ce facem dacă suspectăm o leziune cerebrală
Oricine care manifestă simptome de leziune cerebrală moderată sau severă ar trebui să meargă la medic cât de repede posibil. Deși nu se poate face mare lucru pentru a inversa prejudicial inițial cauzat de traumă, profesioniștii din sistemul medical vor încerca să stabilizeze pacientul și să prevină viitoare prejudicii. Efectele pe termen lung depind de gravitatea și locația traumei, dar și de vârsta și starea generală de sănătate a pacientului. În cazul oricărei leziuni cerebrale, este important să respectați instrucțiunile personalului medical.
Sursa: http://www.fda.gov/default.htm