Test de sarcină înainte de chimioterapie la adolescentele cu leucemie

Multe adolescente cu leucemie nu sunt testate pentru o eventuală sarcină înainte de a începe chimioterapia care poate provoca malformații congenitale fătului, atrag atenția experții.

În ciuda acestui risc, nu sunt recomandări de screening pentru sarcină la tinerele cu cancer. „Având în vedere că toți agenții de chimioterapie utilizați în leucemia acută a copiilor sau adolescenților pot dăuna fetusului, cercetările noastre indică nevoia de practici standardizate de screening pentru sarcină în cazul adolescentelor care sunt tratate pentru cancer”, recomandă autorul studiului, dr. Pooja Rao.

Cercetătorii au analizat dosarele unor fete cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani diagnosticate, între anii 1999 și 2011, cu leucemie acută limfoblastică sau leucemie acută mieloidă. Leucemia este o formă de cancer care afectează celulele sângelui și pornește din măduva oaselor, partea interioară moale a anumitor oase.

Studiul a comparat pacientele cu leucemie cu fetițele fără cancer de aceeași vârstă care au fost supuse scanărilor, în camerele de gardă, cu computer tomograf la abdomen și pelvis în aceeași perioadă. În medicina de urgență există protocoale de screening pentru sarcină la fetele tinere anterior testelor imagistice care utilizează radiații.

Testele de sarcină au fost efectuate pe 35% dintre pacientele cu leucemie acută limfoblastică, 64% dintre pacientele cu leucemie acută mieloidă și 58% dintre pacientele camerelor de gardă. ”Am descoperit că adolescentele nu sunt testate adecvat pentru sarcină anterior administrării chimioterapiei sau testelor imagistice care ar putea face rău fetusului. Adolscentele cu leucemie acută limfoblastică, cea mai des întâlnită formă de cancer la copii, au înregistrat cea mai mică rată de screening pentru sarcină dintre toate pacientele studiate”, a explicat dr. Rao.

Studiul indică faptul că oncologii pediatri ar putea fi reticenți în a discuta despre sănătatea sexuală cu pacientele lor. ”În timp ce discuțiile despre sănătatea sexuală și educația sexuală sunt considerate ca fiind de competența medicilor primari, adolescentele bolnave de cancer au întâlniri mult mai dese cu oncologii lor, atât pe parcursul tratamentului, cât și după. Din acest punct de vedere, oncologii sunt mult mai indicați în a discuta despre sănătatea sexuală cu pacientele lor”, a spus dr. Rao.

Sursa:  https://medlineplus.gov/