Diabetul și vaccinurile pentru adulți

În fiecare an, sute de mii de persoane se îmbolnăvesc de afecțiuni care pot fi prevenite prin vaccinare- unele necesită spitalizare, altele chiar mor.
Persoanele cu diabet (atât cele cu tip 1, cât și cele cu tip 2) prezintă un risc mai mare de apariție a unor boli prevenibile prin vaccinare. Imunizarea este un pas important în menținerea stării de sănătate. Dacă aveți diabet, vorbiți cu medicul dumneavoastră despre vaccinurile pe care trebuie și puteți să le faceți.
De ce sunt importante vaccinurile?
Diabetul, chiar dacă este ținut sub control, îngreunează lupta sistemului imun cu infecțiile, deci sunteți expuși riscului de complicații serioase ale unor boli. De exemplu, gripa poate crește glicemia până la stadii periculoase. De asemenea, persoanele cu diabet au rate mai ridicate de hepatita B decât restul populației. Focarele de hepatita B asociate cu procedurile de monitorizare a glicemiei au apărut des la persoanele cu diabet.
În plus, diabeticii au un risc crescut de deces din cauza pneumoniei (infecția plămânilor), bacteriemiei (infecția sângelui) și a meningitei (infecția membranelor care acoperă creierul și măduva spinării). Imunizarea oferă cea mai bună protecție împotriva anumit boli. Vaccinurile sunt unele dintre cele mai sigure modalități de protejare a sănătății, chiar dacă luați medicamente. Efectele secundare ale vaccinurilor sunt de obicei ușoare și dispar de la sine. Efectele adverse severe sunt foarte rare.
Tipuri de vaccinuri
- vaccinul antigripal- vă protejează împotriva gripei sezoniere și se recomandă efectuarea anuală
- vaccinul penumococic- vă protejează împotriva bolilor pneumococice grave, inclusiv împotriva unor complicații precum pneumonia sau meningita
- vaccinul DTP- protejează împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (pertusis)
- vaccinul contra hepatitei B
- vaccinul împotriva zonei zoster
Sursa: https://www.cdc.gov/vaccines/adults/rec-vac/health-conditions/diabetes.html