Dietă psoriazis: 6 gustări delicioase care nu declanșează simptomele

alimente psoriazis

Dacă aveți psoriazis, știți că anumite alimente pot determina sistemul imun să o ia razna, declanșând inflamația care provoacă acele leziuni (plăci) tegumentare caracteristice.

Dietă psoriazis: Deși medicii spun că nu există dovezi privind acțiunea anti-inflamatoare a anumitor alimente în psoriazis, totuși persoanele afectate de boală ar trebui să aleagă alimente bogate în antioxidanți și să evite zaharurile. Iată în continuare ce dietă psoriazis puteți alege.

Ananas proaspăt și nuci

Când vă lovește foamea, este bine să mâncați alimente neprocesate, care dau o senzație de sațietate, precum nucile. Acestea sunt surse de acizi grași omega-3, despre care se știe că reduc inflamația. Iar bromelaina, o enzimă ce se află în ananas, este, de asemenea, anti-inflamatoare. O gustare ideală poate fi făcută dintr-o cană de ananas proaspăt, neîndulcit și o lingură de nuci pisate.

Fulgi de ovăz cu afine și semințe de in

Semințele de in conțin aproximativ 2,5 grame de acid alfa- linolenic, un tip de acid gras omega-3- mai mult de jumătate din doza minima recomandată pentru femei. Afinele sunt și ele o sursă excelentă de antioxidanți care pot ajuta la suprimarea inflamației. Pentru un mic dejun satisfăcător sau o gustare sățioasă de după- amiază, combinați o cană de fulgi de ovăz cu o lingură de semințe de in și trei sferturi de cană de afine.

Semințe de dovleac- unt sau prăjite

Untul din semințe de dovleac reprezintă o sursă naturală excelentă deacid alfa- linolenic ce combate inflamația. O gustare sănătoasă ar putea fi constituită din unt de dovleac întins pe o vafă de orez organic, eventual stripit cu puțin înducltiro din fructe. Altă opțiune ar putea fi semințele de dovleac prăjite, eventua condimentate cu pudră de usturoi.

Baghete de legume

Antioxidanții care se găsesc în fructe și legume pot suprima inflamația luptând contra radicalilor liberi care deteriorează celulele. Puteți realiza o gustare din baghete de morcovi, țelină (apio), păstăi de mazăre și castraveți, asezonate cu trei sferturi de cană de humus fără susan, care conține acizi grași omega-6, ce pot declanșa inflamația. Nu mâncați seara roții sau ardei, deoarece pot spori inflamația.

Salată de papaya și avocado

Papaya este bogat în beta- carotene (antioxidant), iar avocado conține antioxidanți și acizi grași monosaturați, despre care se știe că ajută la combaterea inflamației la persoanele cu diabet de tip 2. Pentru salată, tăiați cubulețe un fruct de papaya și unul de avocado, combinați cu trei sferturi de cană de jicama (cartof mexican) și 2 linguri de nuci pisate. Puteți asezona cu 2 linguri de oțet de zmeură slab caloric.

Mix de grăunțe și fructe bogate în antioxidanți

Dacp niciuna dintre variantele de mai sus nu vă este pep lac, puteți încerca un amestec de semințe de dovleac decojite și nuci, cu fructe uscate precum coacăze, căpșuni, smochine și mango, evident neîndulcite. Puteți pune și câteva cireșe uscate, care sunt foarte bogate în antocianine (dau culoare fructelor, au proprietăți antioxidante și scad inflamația din organism).