Diferențele dintre bronșită și pneumonie

Tusea ajută organismul să curețe căile aeriene de agenți iritanți și să prevină infecțiile. Dar o tuse puternică, ”din piept”, poate semnala o bronșită sau o pneumonie. Deși pot avea diferite cauze, simptomele pot fi similare- și ambele sunt suficient de urgente încât să vă trimită la medic.

Atât bronșita, cât și pneumonia, implică o inflamație la nivelul pieptului. Ambele provoacă tuse care duce la eliminarea flegmei, și prin intermediul ei, a germenilor și a puroiului. De asemenea, ambele pot provoca dificultăți în respirație și hârâială în piept.

Bronșita este o inflamație a canalelor bronșice care duc spre plămâni.Virusurile, bacteriile și chiar substanțe toxice, precum cele provenite de la fumul țigării, pot inflama aceste canale. De cele mai multe ori, bronșita este cauzată de o infecție cu unul dintre numeroasele tipuri de virusuri existente. Dacă faceți bronșită în sezonul gripelor, cel mai probabil vinovatul este virusul gripei. Virusurile gripale sunt, de asemenea, cauzele cel mai des întâlnite ale bronșitelor și în alte perioade ale anului.

Pneumonia este provocată de o infecție la nivelul plămânilor. ”Aproximativ 30% dintre cazuri sunt provocate de virusuri, dar cele mai multe au cauză bacteriană. Bacteria Streptococcus pneumonia, de exemplu, este cea mai frecventă cauză de pneumonii bacteriene la toate vârstele”, atrage atenția dr. Kenneth Olivier, specialist în pneumologie al NIH.

 

Simptome

Dacă bronșita este însoțită și de febră, aceasta este de obicei moderată (sub 38,3 grade). În cazuri mai grave, s-ar putea să resimțiți dureri în piept, probleme de respirație sau șuierături când inspirați.

Penumonia, pe de altă parte, este de obicei asociată cu febră, uneori chiar foarte puternică. Și problemele de respirație, durerile în piept sau alte simpome tind să devină mai severe la cei cu pneumonie. Dacă aveți febră și frisoane, probleme de respirație sau tuse cu expectorații- mai ales dacă flegma are nuanțe verzui sau gălbui- trebuie să mergeți la doctor.

 

Tratament

Oricare dintre boli ar fi, în primul rând trebuie să vă odihniți și să beți multe lichide. Dacă sunteți diagnosticat cu bronșită, probabil medicul nu vă va prescrie antibiotice (sunt adesea inutile împotriva virusurilor care cauzează boala). Dacă aveți probleme de respirație, va trebui să luați medicamente care descongestionează căile aeriene. Tusea ar putea dura între 10 și 20 de zile.

Întrucât pneumonia este adesea cauzată de bacterii, medicul ar putea prescrie antibiotice. Recuperarea ar putea dura între una și patru săptămâni. Unele persoanele pot necesita internare în spital.

Germenii care cauzează răceala (sau gripa) și infecțiile căilor aeriene inferioare sunt contagioși. Cea mai bună modalitate de a vă asigura că nu contactați bronșită sau pneumonie este să evitați aceste infecții. Iar când sunteți bolnav, aveți grijă să nu virusați și pe altcineva.

Sursa: https://newsinhealth.nih.gov/home