Divorț și boli cardiovasculare: femeile, mai sănătoase decât bărbații

divorț/boli cardiace: femei versus bărbați

Divorț. Statutul marital al fiecărei persoane spune foarte multe despre riscul acesteia de deces din cauza bolilor cardiovasculare.

Evident, tot un studiu britanic a ajuns la această concluzie legată inclusiv de divorț. Se pare că bărbații văduvi sau divorțați au un risc semnificativ mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare decât femeile cu același statut marital. Însă bărbații singuri au șanse mai mari să supraviețuiască insuficienței cardiace decât femeile singure.

Comparativ cu femeile văduve, bărbații ale căror soții au murit au un risc cu 11% mai mare de deces după un infarct, iar cei cu insuficiență cardiacă sunt cu 10% mai predispuși la deces. De asemenea, bărbații văduvi cu fibrilație atrială sau cu aritmie cardiacă au un risc cu 13% mai mare de deces decât văduvele cu aceeași boală.

În mod similar, bărbații cu aritmie cardiacă divorțați au un risc cu 14% mai mare de deces comparativ cu femeile divorțate. Chiar și între persoanele cu aritmie care erau căsătorite, riscul era cu 6% mai mare pentru bărbați decât pentru femei.

În schimb, bărbații singuri cu insuficiență cardiacă au un risc cu 13% mai mic de deces comparativ cu femeile singure.

De ce sunt importante aceste rezultate? ”Pentru că sugerează că bărbații văduvi sau divorțați și femeile singure au nevoie de mai mult ajutor pentru a reduce riscul de deces din cauza acestor afecțiuni cardiovasculare”, explică Metin Avkiran, director asociat al Fundației Britanice a Inimii. Rezultatele vin în urma analizei statutului marital și ratei de deces a peste 1,8 milioane persoane tratate pentru boli cardiovasculare în nordul Angliei între anii 2.000 și 2.014. ”Este important să găsim soluții pentru îngrjirea holistică a acestor persoane, dar să explorăm și alți factori, precum o rețea de suport, care, se știe, poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății persoanei implicate”, completează dr. Rahul Patluri, lector în cardiologie în cadrul Școlii Medicale Aston din Birmingham.