Deshidratarea – cum știți când organismul nu are suficientă apă?

deshidratarea- copii si bebelusi

Fiecare persoană bea o cantitate variabilă de apă pe zi, însă deshidratarea poate apărea oricând, iar atunci trebuie să luați măsuri.

Deshidratarea înseamnă că pierdeți mai multă apă decât beți, ceea ce îngreunează unele funcții ale organismului, precum reglarea temperaturii sau eliminarea toxinelor. Apa se pierde prin transpirație, lacrimi și de fiecare dată când mergeți la toaletă. Chiar și respiratul consumă apă, spun specialiștii.

Cum vă afectează lipsa de apă?

Mai mult de jumătate din greutatea corpului vine din apă. Deci, dacă nu aveți suficientă în organism, manifestările pot fi suprinzătoare. O deshidratare ușoară vă poate face să vă simțiți obosit, vă poate da dureri de cap și vă poate afecta concentrarea și dispoziția. Iar când faceți exerciții fizice la sală, transpirația scade cantitatea de sânge folosită de inimă.

Este setea primul semn de deshidratare?

Da, dar nu trebuie să intrați în panică. Până când apare senzația de sete, deja sunteți puțin deshidratați. Atâta timp cât sunteți atent și îi dați organismului apă când cere, nu este nicio problemă. La vârstnici, întârzierea cu care beți apă poate fi puțin mai mare. Deci ar fi bine să vă faceți un obicei din băutul apei.

Cine este predispus la deshidratare?

Puteți pierde până la 3,7 litri de apă dacă aveți diaree sau vărsături. Bebelușii și copiii sunt mult mai predispuși la deshidratare decât adulții, deoarece sunt mai mici. Vârstnicii trebuie să fie atenți, prentru că simțul setei amorțește pe măsură ce îmbătrânesc. Bolile renale și alte afecțiuni pot ”seca” organismul. Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să bea mai multe lichide decât de obicei.

Simptome la cei mici

Bebelușii și copiii nu vă pot spune întotdeauna ce îi doare. Semnele la care trebuie să fie atenți părinții sunt: limba uscată, absența lacrimilor când plâng, gura este uscată și lipicioasă, iar ochii și obrajii par ”trași”. În plus, s-ar putea să respire rapid și să aibă un puls rapid sau slab.

Simptome la adolescenți și adulți

S-ar putea să resimțiți setea, iar gura să fie uscată și lipicioasă. Nu veți merge la toaletă foarte des- mai puțin de 4 ori pe zi. Iar atunci când mergeți, s-ar putea să eliminați foarte puțină urină, care poate avea culoare mai închisă și miros puternic. Alte manifestări pot fi amețeala sau chiar leșinul. Pe măsură ce starea se înrăutățește, setea se amplifică. Respirația și ritmul cardiac se intensifică, veți resimți o stare ca de febră, dar și confuzie și iritabilitate.

8 pahare pe zi?

Această regulă veche nu are niciun argument științific, este mai mult o regulă generală. Cantitatea de lichide pe care trebuie să o beți depinde de cât de activi sunteți, unde trăiți și de starea de sănătate generală. Dacă nu știți câte lichide ar fi bine să beți, verificați culoarea urinei: când este galben pal și curată (fără depuneri) înseamnă că beți suficientă apă. Urină închisă la culoare înseamnăcă aveți nevoie de mai multă apă.

Ce facem cu electroliții?

Aceștia sunt sărurile de bază, precum potasiul, sodiul și calciul. Însă au multe de spus în tot ce se întâmplă în organism, de la funcționarea celulelor nervoase la sănătatea oaselor. Nivelul electroliților este foarte strâns legat de cantitatea de apă din organism. Deci, dacă ați pierdut multe lichide, veți resimți o sete mai puternică și veți urina mai puțin pe măsură ce organismul încearcă să refacă echilibrul electriliților.

Băuturi pentru sportivi?

Nu sunt recomandate aproape niciodată. Aceste amesteuri de apă, săruri și zaharuri sunt special concepute pentru cei cu o viață sportivă susținută, precum maratoniștii. Cei mai mulți dintre noi nu avem nevoie de mai multă apă decât de obicei când facem exerciții. Dacă beți astfel de băuturi, va trebui să faceți și mai mult sport pentru a arde caloriile în surplus.

Rehidratarea orală

Când deshidratarea este ușoară sau moderată, puteți că o combateți cu suficientă apă. Dar dacă a intervenit diareea sau voma, probabil va trebui să apelați la soluții pentru rehidratarea orală, iar acest lucru se întâmplă mai ales în cazul copiilor.

Când este nevoie de doctor?

Când aveți semne de deshidratare severă trebuie să sunați medicul imediat. La copii poate avea efecte rapide, de aceea este bine să nu amânați vizita la medic. Semnele deshidratării severe includ:

  • diaree pentru mai mult de 24 de ore
  • amețeală, confuzie sau chiar stare de leșin
  • eliminați imediat toate lichidele
  • nu aveți energie
  • respirație rapidă și ritm cardiac accelerat
  • scaun închis la culoare sau cu sânge

Tratament de urgență

Când apar semnele deshidratării severe, nu vă puteți trata singuri, va trebui să mergeți la spital. Ideea, însă, este aceeași: medicii vor încerca să introducă lichide în corp și să refacă echilibrul organismului. Tratamentul va fi intravenos, deoarece astfel apa și sărurile pătrund în organism mai repede decât băute.

Prea multă apă?

Se poate întâmpla, dar este puțin probabil. Cînd beți mai multă apă decât pot procesa rinichii- ceea ce înseamnă o cantitate mare- apare o afecțiune numită hiponatremie- nivelul de sodiu scade foarte mult, iar celulele se inflamează. Poate fi letală, dar rară. Apare de obicei numai la persoanele care participă la curse de alergare intensă pe distanțe mari.

Cum vă mențineți hidratat?

Dacă nu vă aduceți aminte să beți suficientă apă, căutați modalități de a include băutul apei în rutina zilnică: puneți o sticlă de apă în geantă, asociați băutul apei cu mesele și cu gustările dintre mese sau puneți-vă reminder pe telefon să beți un pahar de apă la fiecare oră. Iar dacă vă este foame, beți apă: uneori, organismul confundă setea cu foamea.