Efectele pandemiei: 1 din 5 români, fără acces la servicii de sănătate și tratament

servicii de sănătate în pandemie

Studiu: până la 1 din 5 respondenți din România nu a beneficiat de servicii de sănătate și nici de tratament în timpul pandemiei.

Pandemia continuă să impacteze negativ calitatea îngrijirilor medicale acordate persoanelor cu boli cronice, au atras atenția participanții la cea de-a 11-a ediție a Forumului Național al Asociațiilor de Pacienți, organizat online în perioada 28- 30 octombrie.

Potrivit unui sondaj realizat de Organizația Mondială a Sănătății, 90% dintre țări au raportat întreruperi ale serviciilor esențiale de sănătate în contextul pandemiei. Zonele cele mai frecvent afectate includ: serviciile bazate pe accesul la unități de îngrijiri medicale (61%), diagnosticul și tratamentul bolilor netransmisibile (69%), tratamentul tulburărilor de sănătate mintală (61%) și diagnosticul și tratamentul cancerului (55%). 77% dintre țări au raportat și întreruperi ale asistenței medicale ambulatorii din cauza cererii mai mici, dar și a altor factori, precum și redistribuirea personalului pentru a acorda ajutor pacienților COVID, indisponibilitatea serviciilor din cauza restricțiilor și întreruperi în furnizarea de echipamente medicale și produse de sănătate. Cel mai frecvent raportat factor din partea ofertei de servicii a fost anularea de servicii elective (66%). Aceleași rezultate reies și din evaluarea rapidă a situației familiilor și copiilor, cu accent pe categoriile vulnerabile în contextul pandemiei, realizată de UNICEF, care arată o creștere de până la 61% a ponderii respondenților care consideră că furnizarea serviciilor medicale la nivelul comunităților a fost grav afectată.

Rezultatele unui alt studiu recent realizat de INMS în cooperare cu Biroul Regional al OMS pentru Europa referitor la monitorizarea percepțiilor publicului, factori de risc, comportamente și alte variabile legate de pandemia de COVID-19 arată că până la 1 din 5 respondenți din România nu a beneficiat de servicii de sănătate și nici de tratament în timpul pandemiei.

”Eforturile de prevenire și răspuns la criza sanitară trebuie continuate în paralel cu consolidarea sistemului de sănătate. Avem nevoie de un echilibru între aceste două componente: răspunsul la o situație de urgență și continuarea activității medicale și acordarea serviciilor pacienților cronici care au nevoie de aceste servicii. Pandemia ne-a învățat și câteva lecții. Soluțiile digitale au fost adoptate rapid de toată lumea (atât corpul medical, cât și pacienții), dar există și alte instrumente pe care trebuie să le luăm în considerare: accesul la studii clinice, reconfigurarea programelor de screening și de diagnostic precoce și, de ce nu, medicina personalizată. Nu în ultimul rând, educarea, conștientizarea sunt elementele critice pentru prevenție și permit decizii de tratament precise și rapide, cu impact direct asupra pacienților. Trebuie să aducem în centrul dezbaterilor alfabetizarea pacienților în sănătate și modul în care pacientul poate contribui, el însuși, la accesul mai rapid la informații, la cunoștințe și la inovație”, a declarat conf. dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, în cadrul sesiunii ”Accesul și continuitatea pacienților cronici la tratament și îngrijiri de sănătate”, care a deschis Forumul COPAC.