Biopsie virtuală cutanată – acuratețe în identificarea non- invazivă a cancerului de piele

biopsie virtuală cutanată - dr. Vlad Voiculescu si dr MIhai Lupu

Pacienții cu afecțiuni dermatologice pot avea acces la dispozitivul de ultimă generație care face biopsie virtuală cutanată folosind tehnologia MCR (microscopia confocală de reflectanță).

Concret, cu ajutorul acestui dispozitiv pentru biopsie virtuală cutanată prin tehnologie MCR (microscopie confocală de reflectantă) ar putea înlocui examenul histopatologic care are nevoie de prelevare invazivă de țesut. În prezent, în majoritatea afecțiunilor dermatologice, inclusiv în analiza unor alunițe atipice, este nevoie de intervenții chirurgiale. Standardul actual este același: medicul dermatolog pune un diagnostic prezumtiv care se bazează pe anamneză, examen clinic și examinarea cu dermatoscopul. Din acest motiv, în majoritatea cazurilor, pentru a evita orice fel de risc, pacientul este operat, iar alunițele sunt trimise către laboratorul de histopatologie, pentru analiză, rezultatul biopsiei cutanate putând dura 30 de zile.

Cu ajutorul VivaScope 1500 Gen4, un pacient poate să facă pe loc, încă de la prima consultație la medicul dermatolog, o biopsie virtuală și scapă astfel de intervențiile chirurgicale inutile, implicit de anestezie și de săptămânile de așteptare a rezultatului de la histopatologie. Această tehnologie este folosită pe scară largă în țări precum Germania, Franța, Italia, Spania, SUA, chiar și în Polonia. VivaScope 1500 Gen4 a fost adus în premieră în București, în cadrul Centrului Medical Panduri, sub îndrumarea medicilor dermatolo-venerologi Vlad Voiculescu și Mihai Lupu.

“Atunci când folosesc doar dermatoscopul eu mă opresc la suprafața pielii unde, orientându-mă după anumite semne indirecte, pot să trag unele concluzii despre ce ar putea să se întâmple în interior. Cu această tehnologie însă, la modul cel mai concret, văd ce este în piele, până la nivel celular. Pot sa văd chiar și sângele cum circulă prin vase, eritrocitele cum se mișcă în interiorul capilarelor, fără să fie nevoie să tai pacientul”, a explicat dr. Vlad Voiculescu.

Tehnica de biopsie virtuală cutanată este neinvazivă, nedureroasă, nu necesită pregătire prealabilă, durează în medie 15-20 minute și rezultatul acesteia se eliberează pe loc. Microscopia confocală de reflectanță poate fi utilizată în diagnosticul leziunilor cutanate benigne sau maligne cum ar fi: melanomul, carcinomul bazocelular, carcinomul scuamocelular, nevi melanocitari, keratoze seboreice, keratoze actinice, boala Bowen. Prin biopsie virtuală pot fi diagnosticate și monitorizate și alte afecțiuni ale pielii cum ar fi: psoriazisul, eczemelea, rozacee, herpesul simplex, zona zoster, tinea corporis, onicomicoza, limfoamele cutanate, lichenul plan, lupusul cutanat, scabia etc.

„Mie, ca medic, îmi oferă în primul rând acuratețe în identificarea precisă a cancerului de piele. Acest aspect reduce riscul de a-l îndepărta parțial sau, efectiv, de a nu conștientiza gravitatea cazului, ceea ce, vă dați seama că e un mare plus, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Am avut încredere în potențialul acestui aparat încă din anii de rezidențiat, acesta fiind și motivul pentru care am decis să fac primul studiu doctoral din România pe acest subiect. După câțiva ani și sute de leziuni examinate prin microscopie confocală de reflectanță, pot spune că este un pas foarte mare”, a declarat și dr. Mihai Lupu.

Pentru pacient, experiența biopsiei virtuale este mult mai comodă: totul se desfășoară rapid, fără durere și fără pansamente de îngrijit după, cum se întâmplă la investigația tradițională. Tot ceea ce simte pacientul este o senzație de presiune în locul în care aparatul face contact cu pielea, iar la sfârșitul investigației află și rezultatul.