FDA avertizează: magneții din telefoane mobile și ceasuri inteligente ar putea afecta stimulatoarele cardiace

avertisment FDA privind telefoanele mobile

FDA (Administrația americană pentru alimente și medicamente) avertizează că magneții puternici din unele telefoane mobile și ceasuri inteligente pot interfera cu stimulatoarele cardiace și alte dispozitive medicale implantate.

Studiile au arătat că acești magneți de mare putere pot face ca unele implanturi să treacă în „modul magnet”, oprind funcționarea normală până când magnetul este îndepărtat de dispozitiv. Multe implanturi au un „mod magnet” pentru a putea fi operate în siguranță în timpul procedurilor medicale, cum ar fi scanările RMN. De obicei, medicii activează aceste funcții prin plasarea unui magnet de înaltă rezistență în apropierea implantului. Îndepărtarea câmpului magnetic restabilește funcționarea normală a dispozitivului medical.

FDA a declarat că pacienții cu dispozitive medicale implantate ar trebui să ia aceste măsuri de precauție:

–        Păstrați telefoanele mobile și ceasurile inteligente la 15 cm distanță de dispozitivele medicale implantate, în special de defibrilatoarele cardiace. Nu purtați aceste dispozitive într-un buzunar deasupra implantului medical.

–        Verificați dispozitivul cu ajutorul unui sistem de monitorizare a locuinței, dacă aveți unul. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți simptome sau dacă aveți întrebări despre magneții din aparatele electronice de consum și dispozitivele medicale implantate.

–        Atunci când se află în apropierea unor magneți puternici (intensitate mare), dispozitivele prevăzute cu mod de „siguranță magnetică” ar putea să nu mai funcționeze sau să își schimbe modul de funcționare. De exemplu, este posibil ca un defibrilator cardiac să nu detecteze ritmul cardiac rapid cunoscut sub numele de tahicardie. Sau ar putea trece un stimulator cardiac în modul asincron, blocându-i capacitățile de detecție.

Dispozitivele implantate sunt concepute pentru a ajuta tulburările de ritm cardiac, cum ar fi ritmurile cardiace rapide sau lente. În cazul în care dispozitivul nu mai funcționează, un pacient ar putea să amețească, să-și piardă cunoștința sau chiar să moară, a avertizat FDA. Agenția americană a efectuat propriile teste pe unele produse care utilizează funcția de magnet cu intensitate mare a câmpului și a declarat că riscul pentru pacienți este scăzut. Agenția a precizat că nu are cunoștință de niciun eveniment advers asociat cu această problemă în acest moment.

Sursa: https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=256472&ecd=mnl_wom_052421