Ghid de călătorie spre o viață sănătoasă – sănătatea inimii

De multe ori, persoanele cu boli cardiovasculare ajung la medic când este târziu și boala este avansată sau chiar când apare infarctul sau accidentul vascular- cerebral (AVC).

Vârsta pacienților cu afecțiuni cardiovasculare este în scădere pe fondul stresului și al stilului de viață nesănătos. De aceea, fiecare are nevoie de informație utilă, realizată de specialiști și sintetizată- sunt câteva dintre concluziile medicilor participanți la proiectul de screening ”Totul pentru inima ta”, care a testat peste 146.000 de persoane.

.Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a lansat “Ghidul de călătorie spre o viață sănătoasă” în cadrul proiectului de screening “Totul pentru inima ta!”, sub coordonarea șef lucr. dr. Ioana Cristina Daha, medic cardiolog, și dr. Mihaela Daniela Baltă, medic de familie.

Ghidul de prevenție este destinat populației generale, pentru a inspira îmbunătățirea sănătății inimii și descoperirea esenței asupra a ce înseamnă viață sănătoasă. Ghidul cuprinde pași concreți spre o viață mai sănătoasă, demontarea unor mituri, lucruri simple și utile, toate într-un limbaj simplu de înțeles și parcurs.

“Pentru mine, ca medic cardiolog, este important să aduc în atenția populatiei ce înseamnă prevenția cardiovasculară. Îmi doresc să contribui, alături de asociațiile de pacienți, cu informații care să determine oamenii să aibă o viață sănătoasă și să înțeleagă de ce este important acest lucru. Cred cu tărie în prevenția cardiovasculară și în posibilitatea pe care o avem noi, medicii, dar și fiecare om în parte ca prin mici schimbări să prevenim probleme majore. Un om informat va alege întotdeauna să vină mai devreme la medic și să prevină boala. De aceea, lansăm astăzi acest ghid și sperăm să fie un instrument folosit de cât mai multe persoane”, a precizat șef lucr. dr. Ioana Cristina Daha.

“Sunt un medic de familie care a participat în acest an la două proiecte de screening, pe boli cardiovasculare și cancer colorectal. Am vorbit cu mii de oameni și am constatat cât de mare este nevoia de informații despre prevenție și stil de viață sănătos. De aceea, venim către populație cu instrumente utile și informație simplă și concentrată”, a precizat șef lucr. dr. Mihaela Daniela Balta.

Ghidul are 8 pagini și a fost publicat în 10.000 de exemplare, care vor fi difuzate în cabinetele medicilor de familie, ambulatorii de cardiologie și prin intermediul asociațiilor de pacienți.