Harta interactivă a centrelor de evaluare COVID-19

Harta interactivă centre de evaluare COVID

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a lansat harta interactivă a centrelor de evaluare COVID-19 pentru a veni în sprijinul pacienților.

Harta poate fi deschisă de pe telefon și de pe laptop. Accesată de pe telefon cu locația deschisă, harta vă va arăta cele mai apropiate centre de locul unde vă aflați. În acest fel, puteți identifica cea mai apropiată locație și nu mai pierdeți timpul în trafic.

”Recomand persoanelor care au un test COVID pozitiv să meargă la un centru de evaluare pentru stabilirea unui tratament adecvat. Pacieții care pot fi monitorizați acasă vor pleca de la centru cu un tratament. Evaluarea cât mai timpurie după primirea rezultatului pozitiv este cu atât mai importantă în cazul pacienților cu afecțiuni cronice care pot dezvolta complicații”, a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș”

”Am gândit acest instrument online pentru a ajuta pacienții și a-i ghida spre cel mai apropiat centru pentru evaluare. Chiar dacă suntem pe o perioadă descrescătoare, totuși pacienții cu afecțiuni cronice pot avea complicații dacă se infectează și, de aceea, este important să meargă la medic într-un centru, să fie evaluați și să primească tratament. Chiar eu am beneficiat de evaluare și tratament într-un astfel de centru”, a precizat Radu Gănescu, președintele COPAC.

În primele 5 zile de la obţinerea rezultatului pozitiv la testul de depistare a infecției cu SARS-CoV-2, persoanele cu cel puțin doi factori de risc trebuie să se adreseze unui Centru de evaluare și tratament COVID-19.

Pe toată durata pandemiei, bolile cronice s-au dovedit a fi factori de risc importanți în decesul a peste 60.000 de persoane infectate în ultimii doi ani cu SARS-Cov-2 în România. Raportările Institutului Național de Sănătate Publică arată că peste 93% din cei decedați aveau cel puțin o boală cronică din următoarele categorii: boli cardiovasculare (7 din10 cazuri), diabet zaharat (3 din 10), boli neurologice sau obezitate (2 din 10) și, afecțiuni renale, pulmonare sau cancer (1 din10).

Harta poate fi accesată pe https://www.copac.ro/centre-de-evaluare-covid-19/.