Hipotensiunea arterială: simptome și riscuri

hipotensiunea arterială

Toată lumea vorbește de hipertensiunea arterială și cât de important este să o scădem, dar puțini vorbesc de hipotensiunea arterială (tensiune arterială scăzută), care vine la pachet cu o serie de riscuri pentru sănătate.

Hipotensiunea arterială determină un flux inadecvat de sânge către organele corpului, ce poate provoca accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord sau insuficiență renală. Cea mai severă formă este șocul. Cauzele comune ale tensiunii arteriale scăzute includ un volum redus de sânge, boli cardiovasculare și medicamente.

Valorile normale ale tensiunii arteriale

Tensiunea arterială a unui individ este exprimată ca tensiune arterială sistolică / diastolică. Tensiunea arterială sistolică (numărul superior) reprezintă presiunea în artere, deoarece mușchiul inimii se contractă și pompează sânge în ele. Tensiunea arterială diastolică (numărul de jos) reprezintă presiunea în artere, deoarece mușchiul inimii se relaxează în urma contracției sale.

Tensiunea arterială este întotdeauna mai mare atunci când inima pompează (stoarce) decât atunci când se relaxează.

Gama de tensiune sistolică pentru majoritatea adulților sănătoși se încadrează între 90 și 120 de milimetri de mercur (mm Hg). Tensiunea arterială diastolică normală variază între 60 și 80 mm Hg. Orientările actuale definesc intervalul normal de tensiune arterială ca mai mic decât 120/80. Tensiunea arterială peste 130/80 este considerată mare.

Spre deosebire de hipertensiunea arterială, hipotensiunea este definită în principal prin semne și simptome ale fluxului sanguin scăzut și nu printr-un număr specific de tensiune arterială. Unii indivizi pot tensiunea arterială 90/50 însă, fără simptome, nu este considerată hipotensiune.  Cu toate acestea, alții care, în mod normal, au tensiuni arteriale mai mari pot dezvolta simptome ale hipotensiunii arteriale dacă tensiunea scade la 100/60.

Care sunt avantajele tensiunii arteriale scăzute?

Persoanele care au tensiuni arteriale mai mici au un risc scăzut de accident vascular cerebral, boli renale și boli cardiovasculare. Sportivii, oamenii care fac exerciții fizice în mod regulat, persoanele care mențin greutatea normală a corpului și nefumătorii tind să aibă tensiuni arteriale mai mici. Tensiunea arterială scăzută este de dorit, atâta timp cât nu este suficient de scăzută pentru a provoca simptome și deteriorarea organelor din corp.

Simptome

Simptomele tensiunii arteriale scăzute includ, cel mai frecvent, tulburări de cap, amețeli și leșin, dar și dureri în piept, vedere încețoșată, sete crescută și greață.

Printre simptomele tensiunii arteriale scăzute care apar din cauza unor afecțiuni sau boli se numără:

  • Simptome de hipotensiune arterială ortostatică: Trecerea de la o poziție așezată sau culcată într-o poziție în picioare aduce adesea simptome de hipotensiune. Acest lucru se întâmplă deoarece staționarea determină „instalarea” sângelui în venele corpului inferior, iar acest lucru poate scădea tensiunea arterială. Dacă tensiunea arterială este deja scăzută, staționarea poate înrăutăți presiunea scăzută, până la apariția simptomelor. Apariția amețelii sau leșinului la starea cauzată de tensiunea arterială scăzută se numește hipotensiune ortostatică.
  • Bolile cardiovasculare: Durerea în piept (un simptom al anginei) sau chiar un atac de cord poate apărea atunci când nu există o tensiune arterială suficientă pentru a livra sânge arterelor coronare.
  • Boli renale: Când este livrat insuficient sânge la rinichi, aceștia nu reușesc să elimine deșeurile din organism și crește nivelul lor în sânge.
  • Șocul este o afecțiune care pune în pericol viața. Hipotensiunea arterială persistentă face ca organe precum rinichii, ficatul, inima, plămânii și creierul să se deterioreze