Tulburările autoimune și schizofrenia: diferențe între bărbați și femei

diferențe bărbați femei boli autoimune

Un nou studiu sugerează că o proteină legată de imunitate ajută la protejarea împotriva anumitor boli autoimune, dar crește riscul de schizofrenie.

Aceste descoperiri sugerează că o parte a sistemului imunitar poate juca un rol în diferențele de sex ale diferitelor boli, deoarece bărbații au niveluri mai mari de proteine.

Deși atât bărbații, cât și femeile, pot suferi de aceleași boli, cercetătorii au descoperit că sexul poate crește riscul de anumite boli și poate afecta gravitatea simptomelor. De exemplu, femeile au un risc de nouă ori mai mare de condiții autoimune, precum lupusul eritematos sistemic (SLE) și sindromul Sjögren.

Problemele de sănătate mintală, precum anxietatea și depresia, afectează, de asemenea, mai multe femei decât bărbați. Cu toate acestea, bărbații sunt afectați de schizofrenie mai des decât femeile și tind să aibă simptome mai severe.

Rolul genomului uman

SLE, sindromul Sjögren și schizofrenia au fost toate legate de o regiune a genomului numită complexul major de histocompatibilitate (MHC – serie de gene localizate pe cromozomul 6, din care fac parte și antigenele HLA). Această regiune conține un set de gene necesare sistemului imunitar. Atât sindromul SLE, cât și sindromul Sjögren, sunt asociate cu variante specifice (alele) din gena antigenului leucocit uman (HLA) din locusul MHC. Un risc crescut pentru schizofrenie a fost, de asemenea, legat de anumite gene din locusul MHC, numit componentul 4 (C4) al genelor C4A și C4B. Sistemul complementar ajută celulele imune să omoare agenți patogeni, să elimine resturile de celule deteriorate sau moarte și este implicat în dezvoltarea celulelor creierului.

Echipa de cercetători a investigat dacă variante ale genelor C4 ar putea afecta, de asemenea, riscul pentru SLE și sindromul Sjögren și dacă contribuie la diferențele de sex ale acestor trei boli.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu cu un număr maxim de gene C4 aveau un risc de șapte ori mai mic de SLE și de 16 ori mai mic de sindromul Sjögren decât cele cu un număr mic de gene C4. În schimb, cei cu cele mai multe gene C4 au avut un risc de 1,6 de a dezvolta schizofrenie. Pentru toate cele trei boli, bărbații au fost mai afectați de alelele C4 decât de femei.