Studiu COVID-19 versus gripă: efecte asupra plămânilor

COVID-19 versus gripă

Studiu COVID-19 versus gripă: SARS-CoV-2 atacă plămânii într-o manieră diferită de gripă.

COVID-19 versus gripă. Spre deosebire de majoritatea bolilor respiratorii, vasele de sânge din plămânii bolnavilor COVID-19 sunt afectate semnificativ. În cadrul celui mai recent studiu, țesutul pulmonar a 7 persoane cu COVID-19 a fost comparat cu țesutul pulmonar de la șapte persoane care au murit de pneumonie cauzată de gripă.

Studiul publicat în New England Journal of Medicine arată că boala pandemică atacă mucoasa vaselor de sânge. Plămânii pacienților COVID-19 au multe cheaguri de sânge minuscule și, drept răspuns, cresc noi vase de sânge.

Rezultatele susțin rapoarte ale medicilor care tratează pacienți COVID-19 cu leziuni răspândite la vasele de sânge pulmonare și cu cheaguri de sânge atipice într-o boală respiratorie.

„Diferit la COVID-19 este că plămânii nu se rigidizează, deteriorează sau distrug înainte de hipoxie [privare de oxigen]”, a declarat co-autorul studiului, dr. Steven Mentzer, profesor de chirurgie la Facultatea de Medicină Harvard. ”Nu știm încă de ce, dar există o fază vasculară, asociată cu leziuni legate mai degrabă cu boli virale, precum gripa”, a spus el. Constatarea că „plămânii pacienților cu COVID-19 înregistrează o creștere semnificativă a vaselor noi de sânge” a fost neașteptată, potrivit cercetătorilor. Aceasta poate fi explicată prin încercarea plămânilor de a obține mai mult oxigen pentru țesutul privat, ceea ce ar duce la ameliorarea stării bolnavilor.

Cercetătorii au încercat, de asemenea, să identifice factori genetici sau de alt tip care ar putea ajuta la identificarea persoanelor cele mai sensibile la forma gravă COVID-19, dar nu au fost capabili să identifice niciunul. Câteva grupuri de persoane au fost cel mai greu lovite de COVID-19, inclusiv pacienți mai în vârstă,  și persoane cu boli precum diabetul, afecțiuni cardiovasculare, etc.

Alte studii au descoperit leziuni similare și cheaguri de sânge neașteptate în alte organe, cum ar fi rinichii și inima, la pacienții cu COVID-19.