Peste 10% dintre infecțiile cu SARS-CoV-2, din cauza bolilor cardiovasculare

bolile cardiovasculare și SARS-CoV-2

Bolile cardiovasculare reprezintă principala complicație în COVID-19, răspunzând de 70% dintre comorbiditățile persoanelor decedate.

Bolile cardiovasculare reprezintă și un risc major pentru infecția cu SARS-CoV-2. În prezent, între 10 și 12% dintre infecțiile cu noul coronavirus apar din cauza bolilor cardiovasculare. Cancerul este implicat în doar 6% dintre aceste cazuri. Dintre factorii de risc cardiovasculari, hipertensiunea reprezintă unul dintre cei mai importanți.

”Orice patologie cardiovasculară se poate decompensa în urma infecției cu SARS-CoV-2. De aici obligativitatea testării la internarea în spital a oricărui pacient cardiovascular. Noi am făcut un demers către Direcția de Sănătate Publică și către Ministerul Sănătății, în așa fel încât să fim incluși pe lista patologiilor care trebuie obligatoriu testate la internarea în spital și să avem finanțare corespunzătoare în acest sens. Deocamdată nu suntem pe această listă”, a explicat prof. dr. Dragoș Vinereanu, președinte Societatea Română de Cardiologie.

Prevenție

În ultima perioadă, s-a constatat o scădere a numărului persoanelor cu patologie cardiovasculară, dar numai din cauza faptului că acestea au evitat mersul la medic sau la spital, în contextul stării de urgență. Orice întârziere poate determina consecințe extrem de grave din punct de vedere al patologiei și vieții pacienților, au avertizat specialiștii.

Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, inclusiv cu hipertensiune arterială, au un risc mai mare de a contacta SARS-CoV-2, iar, în rândul acestora, se înregistrează și cea mai mare mortalitate.

”Prevenție presupune evitarea factorilor de risc comportamentali asociați unui stil de viață sănătos, între care fumatul, obiceiurile alimentare, consumul de alcool, sedentarismul. Odată în plus, această pandemie ne dovedește, cred, faptul că prevenția și educația pentru sănătate au un rol deosebit de important în viața noastră de zi cu zi. În Europa, hipertensiunea este asociată cu stilul de viață, cu obiceiurile nesănătoase iar în România inclusiv cu lipsa tradiției în ceea ce privește un tratament continuu”, a atras atenția și conf dr. Diana Loreta Păun, Consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale.

HTA, principalul factor de risc

La nivel mondial sunt aproape 1.4 miliarde de hipertensivi, cu peste 10 milioane de decese anual. Hipertensiunea arterială (HTA) este principalul contributor la accidente vasculare cerebrale, la infarct miocardic acut, la boală cronică de rinichi, la insuficiență cardiacă. Potrivit celui mai recent studiu efectuat de Societatea Română de Hipertensiune în 2016 (SEPHAR III), în România aproximativ 7,4 milioane de persoane suferă de HTA.

Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă patologie cardiovasculară asociată cu riscul de apariție a infecției cu COVID-19 și cu o evoluție mai severă. Societatea Română de Cardiologie derulează programul de informare și conștientizare la nivel național a populației cu privire la hipertensiunea arterială, efectele și riscurile acesteia – ”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială!#PentruCăAșaSpunEu”.

”Hipertensiunea este <ucigașul tăcut>, iar faptul că valorile tensionale cresc trebuie să îngrijoreze pe toată lumea. Anul acesta, în contextul pandemiei de COVID-19, World Hypertension League a decis nu numai amânarea manifestărilor specifice dedicate Zilei Internaționale a Hipertensiunii, ci și schimbarea sloganului. După ce timp de 5 ani a promovat ideea <Cunoaște-ți numerele> (valorile tensionale), de anul acesta mesajul pe care ar trebui să îl promovăm este diferit: <Măsoară-ți tensiunea arterială, controleaz-o, trăiește mai mult!>”, a anunțat conf. dr. Elisabeta Bădilă, președinte Grup de Lucru Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie.