Impactul pandemiei asupra persoanelor cu boli cronice- forum COPAC

În luna octombrie 2020 au decedat 25.000 de persoane, dintre care peste 20.000 au fost pacienţi care nu aveau şi COVID-19.
Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu, a subliniat că România nu se confruntă doar cu noul coronavirus, pacienţii cu boli cronice având multe alte probleme.
„Din nefericire, ne confruntăm cu o multitudine de probleme, începând de la a găsi un medic care să ne ajute în diagnosticare până la a găsi resursele financiare în a face analize, investigaţii şi monitorizare şi, nu în ultimul rând, până la a găsi soluţii de spitalizare. Cei mai mulți dintre pacienți, pentru a avea acces la serviciile medicale, se duc la servicii private, unde îşi plătesc din propriul buzunar anumite analize. Anul trecut, în octombrie, noiembrie şi decembrie, statisticile de mortalitate ne-au arătat că în România, în aceste trei luni, a crescut mortalitatea cu peste 2.000-3.000 de cazuri pe lună. Din păcate, din 25.000 de decedaţi în luna octombrie, 2.000 erau pacienţi infectaţi cu COVID şi peste 20.000 erau pacienţi neinfectaţi COVID”, a afirmat Radu Gănescu la conferinţa de deschidere a celei de-a XII-a ediţii a Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi.
Iulian Petre, director executiv în Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi membru în COPAC, a recomandat pacienţilor cu HIV/SIDA să nu întrerupă tratamentul, să fie în permanentă legătură cu medicul specialist sau medicul de familie şi, cu recomandarea medicului, să se vaccineze, să respecte regulile de distanţare pentru a evita o agravare a bolii.
Dorica Dan, preşedintele Alianţei Naţionale de Boli Rare, membră în CD COPAC, a afirmat că în perioada pandemică pacienţii cu boli rare se confruntă cu probleme multiple, fiind de multe ori în imposibilitatea de a ajunge la medic, în spitale sau de a-şi primi reţeta pentru medicamente.
„În pandemie, pentru pacienţii cu boli rare, povara s-a dublat pentru că spitalele nu i-au mai primit întotdeauna, consultaţiile şi tratamentele au fost amânate de multe ori sau anulate, îngrijirea la domiciliu nu a fost clarificată – s-a permis îngrijire la domiciliu pentru anumite categorii de pacienţi cu boli rare, dar nu a fost clarificat cine se ocupă de asta şi cum este rambursată această îngrijire „, a declarat Dorica Dan.