Provocări în pandemie și soluții pentru pacienții cu psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune cronică, inflamatorie, determinată genetic, cu o frecvență de 4,9% în România.

Potrivit prof. đr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie, ”Populația caucaziană este cea mai afectată de psoriazis. Pacienții cu psoriazis au o durată de viata cu 6 ani mai scurtă prin afectare cardiovasculară, mortalitatea e mai mare la cei cu psoriazis”.

Mai mult decât atât, netratat, psoriazisul se asociază cu: depresia, stresul, iar frustarea afectează relațiile pacientului cu familia, prieteni, etc. 20-30% dintre pacienții cu psoriazis dezvoltă și artrită psoriazică. 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive, iar o treime dintre bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment.

Organizația Mondială a Sănătății a marcat, pe 29 octombrie, “Ziua Mondială a Psoriazisului”. Începând din anul 2004, Societatea Română de Dermatologie s-a implicat în aceasta campania care vizează să crească gradul de informare și educare a publicului larg cu privire la psoriazis/artrită psoriazică, atrăgând în același timp atenția asupra faptului că psoriazisul nu este o afecțiune contagioasă.

În România, campania se desfăşoară în centrele universitare de dermatologice (București, Cluj-Napoca, Craiova, Constanţa, Iaşi, Târgu Mureş, Sibiu, Oradea, Timişoara) și alte orașe.

Cauzele bolii

Psoriazisul apare pe un fond genetic, sub influenţa anumitor factori declanşatori. Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi, având două vârfuri de incidență -25-35 de ani și 60-70 de ani -, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar şi că există o predispoziţie genetică de a dezvolta această afecţiune, iar stresul mental şi emoţional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

Psoriazisul a fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, alături de boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii. Statisticile arată că psoriazisul afectează peste 125.000.000 de oameni la nivel mondial.

România se află printre primele locuri în Europa, având aproximativ 400.000 de oameni diagnosticați cu psoriazis. 20-30% dintre pacienți dezvoltă și artrită psoriazică, care în timp duce la leziuni articulare severe și deformante, care deseori provoacă handicap.

Impactul pandemiei

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, determinând multiple implicaţii la nivel psihosocial, profesional şi economic. Acestei  afecțiuni îi sunt asociate numeroase comorbidități (în  contextul infectării cu SARS-COV-2, una dintre dintre  cele mai reprezentative fiind obezitatea).

  • 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o”ruşine socială”
  • 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive
  • 1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment
  • 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă
  • 62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii

Anual, prin aceasta campanie SRD a încercat să atragă atenţia populaţiei prin postarea unor mesaje şi concepte vizuale în spaţii publice precum unităţi de învaţământ (gradiniţe, şcoli, licee, facultăţi), săli de sport, saloane de înfrumuseţare, bazine de înot, plaje, clădiri de birouri  și altele, unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate din cauza lipsei de informare despre această afecţiune. Efectul campaniei  s-a reflectat şi  în creşterea adresabilităţii la medicul dermatolog, psiholog şi chiar nutriţionist  (specialităţi conexe la care este bine să se adreseze pacientul cu psoriazis).

În anul 2021 ca și în anul 2020 managementul pacientului cu psoriazis s-a confruntat cu provocări generate de pandemia de COVID-19. Societatea Română de Dermatologie a continuat să se implice activ, astfel încât pacienții să poate beneficia de tratament și asistență medicală adecvată, în special pentru a redirecționa pacienții care nu au acces la unitățile medicale. De asemenea, SRD a elaborat materiale de informare privind riscurile și beneficiile tratamentului în această perioadă, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. O provocare suplimentară a fost legată de procesul de vaccinare împotriva COVID-19. SRD și Comisia de Dermatovenerologie din Ministerul Sănătății au recomandat, în principiu, vaccinarea pacienților cu psoriazis și a fost elaborat un algoritm care stabilește conduita terapeutică în perioada vaccinării. Toate acestea au fost afișate pe site-ul SRD și pe site-ul Ministerului Sănătății. De real ajutor, atât pentru medici cât și pentru pacienți, a continuat să fie telemedicina, a declarat dr. Alin Nicolescu – Secretar General SRD.

Din anul 2015 până în prezent au fost înregistrați în Registrul Național de Boli Dermatovenerice 10.517 de pacienți cu psoriazis, dintre care 5.687 sunt bărbaţi și 4.470 sunt femei. La nivelul Municipiului București sunt înregistrați 1.267 de pacienți, restul de 8.890 fiind din alte localități din România.