Inflamația se poate trata cu alimente

Una dintre cele mai bune modalități de a reduce inflamația nu se află neapărat în dulapul cu medicamente, ci în frigider. Urmând o dietă antiinflamatorie se poate lupta permanent împotriva inflamației. Ce face o dietă antiinflamatorie? Sistemul nostru imunitar se activează atunci când organismul recunoaște orice lucru străin – cum ar fi un microb „invadator”, polenul unei plante sau o substanță chimică. Acest lucru declanșează adesea un proces numit inflamație. Accesele intermitente de inflamare îndreptate împotriva invadatorilor cu adevărat amenințători protejează sănătatea. Cu toate acestea, uneori, inflamația persistă, zi de zi, chiar și atunci când organismul nu este amenințat de un invadator străin. Atunci inflamația poate deveni inamicul nostru. Multe dintre bolile cronice majore – inclusiv cancerul, bolile de inimă, diabetul, artrita, depresia și Alzheimer – au fost legate de inflamația cronică. Unul dintre cele mai puternice instrumente de combatere a inflamației nu vine de la farmacie, ci de la magazinul alimentar. „Multe studii experimentale au arătat că anumite componente ale alimentelor sau băuturilor pot avea efecte antiinflamatorii”, declară dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie în cadrul Departamentului de Nutriție de la Școala de Sănătate Publică Harvard.
Protejați-vă de daunele provocate de inflamația cronică
Știința a dovedit că inflamația cronică, de grad scăzut, se poate transforma într-un „ucigaș tăcut” care contribuie la bolile cardiovasculare, cancer, diabet de tip 2 și la alte afecțiuni. Experții de la Facultatea de Medicină Harvard au câteva sfaturi simple pentru a combate inflamația și pentru a menține o stare bună de sănătate.
Alimente care provoacă inflamații
Încercați să evitați sau să limitați aceste alimente pe cât posibil:
- carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă și produsele de patiserie,
- cartofii prăjiți și alte alimente prăjite,
- sucurile și alte băuturi îndulcite cu zahăr,
- carnea roșie (burgeri, fripturi) și carnea procesată (hot dog, cârnați),
- margarina, untura de porc
Riscurile pentru sănătate ale alimentelor inflamatorii
Nu este surprinzător faptul că aceleași alimente dintr-o dietă inflamatorie sunt în general considerate rele pentru sănătatea noastră, inclusiv sucurile și carbohidrații rafinați, precum și carnea roșie și carnea procesată. „Unele dintre alimentele care au fost asociate cu un risc crescut de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă, sunt, de asemenea, asociate cu un exces de inflamație”, spune dr. Hu. „Nu este surprinzător, deoarece inflamația este un mecanism important care stă la baza dezvoltării acestor boli.”
Nu există un accident vascular cerebral mic…
Accidentele vasculare cerebrale (AVC) sunt a cincea cauză principală de deces în Statele Unite și o cauză semnificativă de invaliditate. Alimentele nesănătoase contribuie, de asemenea, la creșterea în greutate, care este la rândul său un factor de risc pentru inflamație. Cu toate acestea, în mai multe studii, chiar și după ce cercetătorii au luat în considerare obezitatea, legătura dintre alimente și inflamație a rămas, ceea ce sugerează că creșterea în greutate nu este singurul factor determinant. „Unele dintre componentele sau ingredientele alimentare pot avea efecte independente asupra inflamației, dincolo de aportul caloric crescut”, atrage atenția dr. Hu.
Alimentele antiinflamatorii
O dietă antiinflamatorie ar trebui să includă aceste alimente:
- roșii,
- ulei de măsline,
- legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, varza,
- nuci, migdale,
- pește gras, cum ar fi somonul, macroul, tonul și sardinele,
- fructe, cum ar fi căpșunile, afinele, cireșele și portocalele
Beneficiile alimentelor antiinflamatorii
La polul opus alimentelor nesănătoase se află băuturile și alimentele care reduc inflamația și, odată cu ea, bolile cronice, afirmă dr. Hu. El remarcă în special fructele și legumele, cum ar fi afinele, merele și verdețurile cu frunze, care sunt bogate în antioxidanți naturali și polifenoli – compuși protectori care se găsesc în plante. Studiile au asociat, de asemenea, nucile cu markeri reduși ai inflamației și un risc mai mic de boli cardiovasculare și diabet. Cafeaua, care conține polifenoli și alți compuși antiinflamatori, poate proteja, de asemenea, împotriva inflamației.
Dieta antiinflamatorie
Pentru a reduce nivelurile de inflamație, se recomandă o dietă sănătoasă în general. Un plan alimentar, care urmează îndeaproape principiile alimentației antiinflamatorii, îl reprezintă dieta mediteraneană, care este bogată în fructe, legume, nuci, cereale integrale, pește și uleiuri sănătoase. Pe lângă reducerea inflamației, o dietă mai naturală și mai puțin procesată poate avea efecte notabile asupra sănătății fizice și emoționale. „O dietă sănătoasă este benefică nu numai pentru reducerea riscului de boli cronice, ci și pentru îmbunătățirea stării de spirit și a calității generale a vieții”, a mai declarat dr. Hu.